A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tárgyi eszköz
#1
Szia Csaba !

Érdemes lenne átnézni az eszköz állományt, ha nagyon régiek is vannak, akkor selejtezni és az állományból kivezetni.  A selejtezés oka, mondjuk avulás. Biztos vannak ott olyanok amiknek a kivezetésével csökkenteni lehetne az összes állományt. Különösen  a kisértékűek szoktak nagyon összegyűlni !

Üdv.
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
#2
Hello!

Cégünknél egyre több tárgyi eszköz van az analitikában és a leltározásnál egyre több időt vesz igénybe megtalálásuk.
Ki lehet vezetni a nulla értékű eszközöket, akkor is, ha még megvannak? Vagy szabályos úgy a leltározás, ha csak azokra keresünk rá, amiknek értéke is van?
Üdv.: Csaba
Válasz idézéssel
#3
Köszönöm szépen a válaszokat, Klárinak külön köszönet a levezetésért, ami "megvilágosított"... Big Grin
A halasztott bevétel könyvelése megvolt, és persze arányosítani is kellett, nem 100% a támogatás.
Vica
Válasz idézéssel
#4
Vicuska! Csinos probléma!
A szerződésből indulj ki. Bármennyire téríted el a Tao 1,2 melléklettől az éves leírást a különbözet adóalap növelő lesz. Nem szabad elfelejteni, hogy támogatásból valósítod meg a beruházást ezért el kell határolnod a kapott támogatást (98-48). Szépen évente feloldogatod a halasztott bevételt az écs arányában. (48-98)

Nézzük a végét. Feltételezem, hogy a beruházást 100 %-ig támogatásból valósítottad meg. (Ha nem akkor arányosítani kell az meg profi módon megy Neked.)
Ha bármennyivel is eltérsz a Tao szerinti leírási kulcsoktól akár 5 év múlva a nettó érték 0 az eszköznek lesz nyílvántartási értéke pont annyi amivel előző években "eltért" a Sztv és a Tao szerinti adóalap (erre az eszközre). Az az A legvégén visszakapod adóalapban amivel évek alatt emelgettél. Itt az eredményhatás negatív vagy 0, mert a kivezetéskori érték nagyobb vagy egyenlő a 48-as egyenlegével.
Ha van maradvány érték akkor meg a cég eredményét nem befolyásolja ez az átadás mert pont annyi csücsül a 48-ban feloldásra várva, mint amit a 8-asba kivezetsz.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#5
Vica!

Az idegen ingatlanon elvégzett beruházás ingyen lesz átadva az 5. év végén? Mert ha igen, akkor szerintem el lehet számolni 20%-t. De legyen róla megfelelő dokumentum, hogy ellenérték nélkül kerül átadásra a beruházással növelt ingatlan. A TAO más kérdés, ott fix leírási kulcsok vannak. Ellenben ha úgy lenne a bérleti szerződést megírva, hogy a beruházás értéke a bérleti díj része, akkor a TAO-nál is el lehet számolni a 20%-t! Az más kérdés, ehhez mit szól a bérbeadó, mert ebben az esetben a beruházás összege neki adóalap!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#6
Hello!
Szerintem a cég dönti el a használat ide alatt hogyan írja le az écs-t meg mennyi kulcsal ez nem a TAO écs...
Válasz idézéssel
#7
Sziasztok!
Támogatásból megvalósult idegen ingatlanon végzett beruházással kapcsolatos a kérdésem. Normál esetben a leírási kulcs 2 % lenne. De mivel a beruházás csak 5 évig fog a könyvekben szerepelni, utána át kell adni a tulajdonosnak, számolhatunk-e 20% écs-t, hogy az 5. év végére nulla legyen a beruházás értéke? Ha maradunk a 2 %-nál, akkor 5 év múlva még mindig horror értéken lesz nyilvántartva, ha akkor úgy vezetjük ki, az veszteséget okoz. Szerintetek jól látom, mit lehet tenni?
Köszönöm előre is!
Vica
Válasz idézéssel
#8
Háát amit mond az nem úgy van!
Gondoljatok bele. Minden ami 1 évnél hoszabb ideig szolgál az tárgyi eszköz értékhatártól függetlenül. A 100 alattiakat meg egyösszegben amortizáljuk és a nagy 0-t (0-ra leírva) nyilvántarjuk míg ki nem selejtezzük.
Ha az lenne az igaz amit mond, akkor leírom és újraértékelem. Bocsánat, de ez baromság. Valóban keveri a piaci értékelés témakörével.

Vannak esetek amikor a Könyvvizságló NEM MI, átértékel. Ilyen az átalakulás vagyonérékelése. De ez már más tészta.
Lehet élni az értékhelyesbítés intézményével, de úgy vélem a mi ügyfélkörünknél ez szóba sem jöhet.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#9
Piaci értékelésről ekkor még nem szólt (de gondolhatott). Elmondta, hogy a nullára leirt eszközzel a könyvelők nem csinálnak semmit. Ott hagyják nullán. De ha a cég ezt az eszközt továbbra is használja, akkor új bruttó értéket kell megállapitani és új használati időt. Azonnal arra gondoltam, hogy az új bruttó értéket hogyan lehet lepapirozni? Állítólag majd megkapjuk az elhangzott anyagot.... na kiváncsi leszek rá.
Válasz idézéssel
#10
VnéErika Írta:de egy közgazdász tartotta az előadást Big Grin

Szerintem arra gondolhatott, hogy ha a cég alkalmazza a piaci értékelést, akkor van értéke. (Így -ha közgazdász, ha nem - csupán fél információ az információ.)
Egyebekben nulla értékű.
Üdvözlettel! A l b a
Válasz idézéssel
#11
Én csak akkor tenném,ha teljes felújítás történne és akkor újból kb 5 évig még használnám.Akkor viszont a felújítás nem költség lenne. :oops:
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#12
Én is ott hagyom, de egy közgazdász tartotta az előadást, és belém hasitott, hogy nem jól csinálom. Big Grin
Válasz idézéssel
#13
Hát így nem. Én ott hagyom 0-n.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#14
Voltam kötelező oktatáson... ahol többek között elhangzott, hogy nullára kifut az eszköz értéke, ott szoktuk hagyni. De ha nullán van, és tovább használja a cég, akkor ismét meg kell neki állapitani bruttó értéket és használati időt, és écs-t kell számolni....

Ti hogy csináljátok?
Válasz idézéssel
#15
Szia!

Én biztosan nem aktiválnám rá,amit egyszer már elszámoltam költségként.( Karbantartás,javításra könyvelném.) :oops:
Ugyanazon eszközzel kapcsolatban kétszer nem számolhatsz el értékcsökkenést.
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#16
Tudom, hogy a kisértékű tárgyi eszközt nem szokás felújítani, de mégis lett ilyen.

A Cég 2009-ben vásárolt egy számítógépet, melyet egy összegű amortizációként számolt el ( 82.500,-Ft).
2014-ben alaplapcsere, memória bővítés stb., azaz felújítás történt (62.000,-Ft).
Jól gondolom, hogy
-rá kell aktiválni az eredeti 82.500,-Ft-ra és így a tárgyévi 62.000,-Ft-ot már nem lehet 2014-ben egy összegben elszámolni écs-ként, mert együtt a bruttó érték meghaladja a 100.000,-Ft-ot?
-ha rá kell aktiválni, az együttes összeg (144.500,-Ft) után kell (lehet) a 33%-ot elszámolni, és nem külön a ráaktiválás összege (62.000,-Ft) után?

Köszi, Sata
Válasz idézéssel
#17
Köszi!
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#18
Szia Ibcsi!
Én u.n. ügyvezetői utasítást gyártok és csak azt írom le, hogy hanyadik pont mire módosul (új szöveg) és a tetejére fűzöm.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#19
Köszönöm! Akkor csak annyi a teendőm, hogy a számviteli politikában ezt a tényt rögzitem.
Apropó! Ti minden változásnál újra kinyomtatjátok az egész számviteli politikát? Elég lehet ha egy módositást rakunk mögé pl. most ezzel az écs-vel kapcsolatban???
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#20
Szia Ibcsi!
Ha visszaemlékszel az amortizációt az Szt szerint a hasznos élettartam határozza meg, azaz Te mondod meg hogy hány év és az annak megfelelő %-kal számolsz. Logikus, hogy ha bérbeadod az épületet rövidül a hasznos élettartam és nő a %, mivel a bérlő nem fogja olyan gondosan tartani az ingatlant mint a tulaj.
Semmi nem gárolja, hogy 14 áprilistól módosítsd a leírást, akár 5 %-ra, de ne feledd, hogy a Száv.Pol-ban rögziteni kell 14.04-hóban aváltozást.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#21
Sziasztok!
Értékcsökkenés elszámolásában kérnék segítséget Tőletek.
Ingatlan( Épület )bérbeadás történik. Eddig az értékcsökkenést a Szv.tv. és a Ta.tv. szerint is 2 %-al számoltuk.
2014.áprilistól bérbe van adva. Azt olvasom a Ta.tv.-ben hogy lehet 5 %-al elszámolni az écs.-t .
Nem világos számomra hogy a Szv.tv. szerintit is lehet a magasabb kulcsal számolni.
Üdv.: Ibcsi
"A jövő mozgásban van"
Válasz idézéssel
#22
Sziasztok!

Osztrák a tulajdonos, és idén kiderítette, hogy a használt tárgyi eszközök leírását "harmonizálják", vagyis majd kapunk egy irányelvet, hogy pédául a termelésben részt vevő gépeknél hány százalékos ÉCS-t kell számolni.
A számviteli törvény szerint: "ha az évenként elszámolásra kerülő értékcsökkenés megállapításakor (megtervezésekor) figyelembe vett körülményekben (az adott eszköz használatának időtartamában, az adott eszköz értékében és a várható maradványértékben) lényeges változás következett be, akkor a terv szerint elszámolásra kerülő értékcsökkenés megváltoztatható, de a változás eredményre gyakorolt számszerűsített hatását a kiegészítő mellékletben be kell mutatni."

A számviteli politikában van lehetőség a leírási kulcs módosításásra, ott ennyi van:Ha a várható élettartam alatt az eszköz értéke nő (felújítás) vagy lényegesen megváltoznak használatának feltételei (műszakváltás), illetőleg a társaság rosszul becsülte meg a várható használati időtartamot, úgy a leírás időtartamát és az évenkénti leírás mértékét újra kell tervezni.

Értem én, hogy magasabb eredményt lehet produkálni, ha csökkentem az értékcsökkenési leírást, de ez így megfelel-e a körülmények lényeges változásának?
Volt valakinek hasonló tapasztalata? Mire kell figyelnem?

Minden választ előre is köszönök.

Kriszta
A mazochisztikus jellemvonás nem alapfeltétele annak, hogy könyvelő legyél. Ugyanakkor hihetetlenül sokat segít.

Kriszta
Válasz idézéssel
#23
Hello!
Kérdel a pontos leírását a napelemnek aztán nézdmeg a vtsz. számát hogy pontosan mi az mert csak igy derül ki hova tartozik.
Válasz idézéssel
#24
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni Tőletek:
1. Családi gazdálkodó a tárgyévben beszerzett használt tárgyi eszköz értékét egy összegben elszámolhatja e költségként?
2. lízinggel beszerzett ugyancsak használt tárgyi eszköz esetén sem vagyok tisztában az elszámolást illetően.
Válaszotokat előre is köszönöm.
Válasz idézéssel
#25
Köszönöm a gyors választ. A gond továbbra is fennáll, mivel a 33 % alá a 8541409000 vtsz alszámot sorolja az SZJA 11 melléklet. Böngészve a neten találtam már 4090 és 4091-es alszámot is a 8541-es csoportnál a napelemes panelre. Valami megdönthetetlen érv kellene az egyik mellett mert nem mindegy hogy 33 vagy 14,5% a leírás. Kért valaki közületek már állásfoglalást ilyen esetekre a NAV Szakértői Intézetétől?
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég