A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Őstermelők 2008.
#1
Köszönöm az infókat!
Szép napot mindenkinek!
Válasz idézéssel
#2
Szia!

Nálunk van szerződés, meg a pénz kifizetés napján egy átvételi elismervény, amin a szerződés alapján részletezve van, hogy adott évre az aktuális árak függvényében mennyi pénz jár az adott szerződésre + pénztár bevételezési bizonylat.
Ha utalással megy, akkor is a részletezés a bankkivonat mellé megy.

üdv. eragka

itt egy városi honlap a termőföld bérbeadás adójáról pl.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nyirhalo.hu/index.php?option=content&task=view&id=14&Itemid=29">http://www.nyirhalo.hu/index.php?option ... &Itemid=29</a><!-- m -->
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#3
Szia!
Akkor a fizetett bérleti díjjakat mi alapján tudom elszámolni, ha nincs számla? A szerződés elég?
Üdv
Válasz idézéssel
#4
Szia!
Nem kell a magánszemélynek számlát adnia. Ha a bérlet időtartama legalább 5 év, akkor a bérbeadónak adóznia sem kell a bérleti díj után. Ha kevesebb lenne, mint 5 év, akkor a helyi önkormányzathoz kellene un. forrásadót fizetnie a bérbeadónak.
A bérleti szerződéseket tényleg szokták "terményben" kötni, vagyis x kg búza aranykoronánként, vagy hektáronként, de ilyenkor szoktak mellé tenni egy árat is, hogy az adott terményt milyen áron számítva kerül sor a fizetésre. Pl. tőzsdei árhoz, vagy aktuális árhoz, átlagárhoz.
Ha csak termény van a szerződésben, akkor kap a magánszemély 2 zsák kukoricát, és kész.
Hogy ezt hogyan könyvelném, azt egyelőre csak elméletben tudom elképzelni, ilyet nem csináltam.
De aki megtermeli a terményt, annál egyszer keletkezik készlet. Ebből a készletből venném le a 2 zsák kukoricát, és tenném át földbérletként költségre. De majd jönnek szakértőbbek nálam, és megerősítenek, vagy cáfolnak Smile

üdv. eragka
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#5
Sziasztok!
Segítségeteket kérném újból! Sad
Ha az őstermelő magánszemélyektől bérel földet, nem kellene a bérbeadónak számlát adni??? A termőföld bérbe adójának nem kellene adóznia ez után, nem úgy működik mint a lakás bérbeadás adószámmal?? Bérleti szerződés van, de az 5 évre szól.
Ha terménnyel pl.: 2 t búzával fizet a földdért azt hogyan kellene szabályosan lekezelni? Ő kiszámlázza nekünk a bérbeadást, mi pedig a terményt, így kellene szerintem, csak a másik oldal nem ad számlát, nincs számlatömbje?!
Köszönöm ha válaszoltok!
Válasz idézéssel
#6
Szia Johanna!

Nem vettem magamra.

Üdv: Kati
Válasz idézéssel
#7
Szia Kati!

A "hülyeséget beszélők" alatt a falugazdászt és az APEH-ot értettem, remélem nem gondoltad, hogy ezt neked szántam.
Te is tudod, hogy pl. az APEH-nál is mondanak mindenfélét, de ha utóbb kiderül, hogy mégsem jó, ahogy megcsináltunk
valamit, nem hivatkozhatunk arra, hogy ők mondták, mi tartjuk a hátunkat.
Johanna
Válasz idézéssel
#8
Szia Johanna!

A tárgyi eszközök közé soroljuk a telket, termőföldet vagyis a földet. Az szja általam idézett melléklete egyértelműen leírja ki jogosult egyösszegű értékcsökkenési leírás elszámolására. Ettől alaposabb utánajárás szerintem nem kell.

Üdv: Kati
Válasz idézéssel
#9
Szia Ibolya!

Én is úgy tudom, mint te.
Jó pár éve én is utánajártam ennek, de akkor azt tudtam meg, hogy mivel a földterületre nem számolható értékcsökkenés,
ezért a beszerzési ár sem számolható el egy összegben költségként. Ez az egyösszegű költségelszámolás végül is egyösszegű écs.
SZJA törvény 11. sz. melléklet II. 2. f. :
"A bányaművelésre, a hulladéktárolásra igénybe vett földterület, telek és a melioráció kivételével nem számolható el
értékcsökkenési leírás a földterület, a telek, a telkesítés, az erdő... stb. beszerzési ára, az előállítási költsége után.
Amennyiben a tárgyi eszközhöz telek is tartozik, a telek beszerzési költségét el kell különíteni."

Az az igazság, hogy egyes helyeken könnyen beszélnek hülyeséget, nem ők tartják a hátukat, ha valamit rosszul csinálunk meg.
Közel sem biztos, hogy jól tudom, de szerintem érdemes lenne ennek nagyon alaposan utána nézni, mert az őstermelők többségét
érintheti. Jó, hogy felvetetted ezt a kérdést.
Johanna
Válasz idézéssel
#10
Köszönöm a segítséget, de bennem eddig az volt, hogy telek, föld, termőföld után értékcsökkenést nem számolunk.
Ezután tényleg "átszinezem" megfakult ismereteimet.
Üdv, Ibolya
Válasz idézéssel
#11
SZJA 3.melléklet III. 1. pont
Egyébként nekem az 53-as kitöltésije hívta fel a figyelmemet rá még 2006-ban.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#12
1995 évi CXVII tv. melléklete


III. Az értékcsökkenési leírás elszámolása

1. Kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközökre, nem anyagi javakra csak a kormányrendeletben meghatározott regisztrált mezőgazdasági termelő, valamint a mezőgazdasági őstermelő jogosult értékcsökkenési leírást elszámolni. Ennek során a kormányrendeletben meghatározott regisztrált mezőgazdasági termelő, valamint a mezőgazdasági őstermelő az egyéni vállalkozóra vonatkozó rendelkezéseket alkalmazza, azzal az eltéréssel, hogy a kormányrendeletben meghatározott regisztrált mezőgazdasági termelő, valamint az adóév utolsó napján a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodónak minősülő magánszemély és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagja a családi gazdaság részét képező, vagy ahhoz tartozó tárgyi eszköznek, nem anyagi javaknak az üzembe helyezés időpontjára megállapított beruházási költségét - választása szerint - az üzembe helyezés adóévében jogosult egy összegben költségként elszámolni. Más önálló tevékenységet végző magánszemély (ide nem értve az egyéni vállalkozót) a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközökre, nem anyagi javakra a 2. pont rendelkezéseit alkalmazza.

2. A nem kizárólag üzemi célt szolgáló saját tulajdonú gép, berendezés, felszerelés esetében az önálló tevékenységet folytató magánszemély átalányban számolhat el értékcsökkenési leírást olyan nyilvántartás vezetése mellett, amely a nem kizárólagosan üzemi célt szolgáló említett tárgyi eszköz azonosításra alkalmas megnevezését, beszerzési (előállítási) árát - mint nyilvántartási értéket -, továbbá a beszerzés (előállítás) és a használatbavétel időpontját tartalmazza. Az átalány összege több ilyen eszköz használata mellett is legfeljebb az éves bevétel 1 százalékáig, ezen belül is az említett nyilvántartásban szereplő eszköz(ök) nyilvántartási értékének legfeljebb 50 százalékáig terjedhet. Egy adott nem kizárólagosan üzemi célt szolgáló eszköz értéke alapján csak egy ízben, a használatbavétel évében vehető figyelembe ez az átalány.

3. A magánszemély - az 1-2. pontban foglaltaktól függetlenül - a tevékenységéhez jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján kapott támogatás felhasználásával megszerzett (előállított) tárgyi eszköz, nem anyagi jószág beszerzési (előállítási) árának azt a részét, amely egyenlő a megszerzéséhez (előállításához) felhasznált támogatás összegével, az eszköz üzembe helyezésének (rendeltetésszerű használatba vételének) - az üzembe helyezés elmaradása esetén kiselejtezésének, elidegenítésének vagy a nyilvántartásból bármely más ok miatt történő kivezetésének - időpontjában értékcsökkenési leírásként számolja el. A nem kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz, nem anyagi jószág esetén ezen túlmenően nincs lehetőség értékcsökkenési leírás elszámolására.
Válasz idézéssel
#13
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni őstermelő elszámolható költségeivel kapcsolatban.
Van egy családi gazdálkodó őstermelőm, akik ezévben igen magas jövedelmet értek el. Vásároltak tőbb millió forintért termőföldet, és én azt mondtam, hogy a vásárolt termőföld értéken nem vonható le egyösszegben, nem alkalmazható a termőföldre a beszerzett tárgyi eszközök egyösszegű értékcsökkenési leírása. Erre elment az ügyfél az APEH ügyfélszolgálatára, valamint a falugazdászhoz, s mindkét helyen azt mondták Neki, hogy elszámolható költségként a vásárolt termőföld értéke. Egyik helyen sem mondták, hogy milyen jogszabályi helyen található meg ennek alátámasztása. Lehet, én voltam felületes és valami elkerülte a figyelmem, vagy már teljesen meggárgyultam és az sem igaz amit annak hittem.
Ha valaki tud, segítsen, mi alapján számolható el költségként az őstermelő átlal vásárolt földterület?
Előre is köszönöm!
Üdv. Ibolya
Válasz idézéssel
#14
Egyelőre a kft-t még más könyveli, éppen jövő félben van hozzám, akkor meg már tisztába szerettem volna jönni a többi dolog hátterével is, amit megosztottak velem. A mostani könyvelőhöz a csg és őstermelős dolguk nem jut el.
Sajnos a kompenzációs felárra való jogosultságuk idéntől már nem él, miután aki gazdasági társaságban 25%-ot meghaladó részesedéssel rendelkezik, az nem jogosult rá. Ők alkalmazottak a saját cégükben. Így a mostani új áfa, új társasági adó és minden szigorítás tükrében kellene ebből a felállásból a legjobbat kihozni.
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#15
Kedves eragka!

Így már kezd kivilágosodni...
Én az áfával úgy vagyok hogy elméletileg több visszajön kompenzációs felárból....
Azaz ha felhasználok nűtrágyát, gázolajat....meg veszek traktort...hosszabb távon több visszajön őstermellőként a megtartható kompenzációs felárakból...mint vállalkozóként ha áfát igényelgetek vissza...meg fizetgetek be az eladottak után.....bár elég nehéz kiszámolni. Meg adózás és tb vonatkozásában is sokkal többet vesztenék.
De...így mindkettőt megfogták ügyesen....és szerintem szabályosan...
De ki könyveli a kft-jüket? Más..vagy azt is te?
Válasz idézéssel
#16
Kedves Pitti és Többiek,
ők is ilyen maguktól adózó, maguktól választott útvonalon járó, könyvelő nélküli őstermelők évek óta... az átalányadózást is ők választották.
Sok őstermelő, gazdálkodó nem jut el könyvelőig. Kitöltik az szja-t és kész.
Nem volt tapasztalatom a mg-i, őstermelős könyvelésben, csg-ban, ezért érdeklődtem intenzíven az alábbiakban.

És persze szerettem volna rájönni hogy mi a logikája a kft melletti átalányadós csg-nak? (ahol a csg nem igazán csg)
Amire én jutottam:
Nos, a mg-i kft-nek nem 24 millió az árbevétele (tételesnél szerintem max. 4m lehet, így nem 12 m), hanem 2-3x (5-6x) ennyi... az éve válogatja.
A kft-nek vannak eszközei, emberei. A költség számlákat a kft nyeli el. Őstermelőnek nincs ktg számlája, kénytelen átalányadózni.
De ha mégis lenne ktg számlája a történet a következő lenne:

Tételezzük fel, hogy 5.000.000,-Ft árbevétele van a 3 őstermelőnek összesen.
Ha tételes ktg elszámolást választ, akkor ehhez kell 1.000.000,-Ft számlával rendelkezni.
Ezzel szemben a Kft-nél hiányzik ennyi ktg, ami után társasági adót kell fizetni, és nem igényelheti vissza a 200.000,-Ft áfát sem.
A 800.000,-Ft társasági adója 20%-kal számolva 160.000,-Ft.
Emellé akkor az 5.000.000,-Ft-nál tételes ktg elszámolásnál csak EHO van: 5mx5%x15%=37.500,-
Tehát belekerült a vissza nem igényelhető áfá-ba és még 197.500,-Ft-ba.

Ha ugyanezt az 5 milliót leadózza, mint átalányadózó: 5mx15%x18% = 135.000,- + EHo: 135x25%= 33.750
Összesen: 168.750,-

Ezenkívül mg kft felvásárolja a csg-tól az árut. (tavaly még lehetett ebben a felállásban a komp.felár, idén már sajnos nem).
A kft visszaigényli itt a 12%-ot, de a cs-gnál megmarad a 12%... Ha kft értékesítette tovább a terméket, befizette a 20% áfát (tavaly), tehát még így is megmaradt a 4%.

Az idei évet már nyilván nem lehet megváltoztatni, noha az állam már megváltoztatta menetközben (áfa, TA stb).

Nagyon örülnék, ha kijavítana valaki, ha elszámoltam magam valahol. Tanulok én az építő jellegű hsz-ból. Bennem is felvetődött, amit Pitti írt, hogy miért nem tételes a csg, miután tényleg nem jellemző az átalányadózó őstermelő. Rá szerettem volna jönni a tulajok logikájára, és erre jutottam, bár lehet, hogy tévesen. Ha igen, átterelem őket tételesre, megígérem Smile

________________
üdv. eragka
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#17
Üdvözlök mindenkit....
Családi gazdálkodó őstermelő vagyok....
Magam intézem a bevallásaim....könyvelő nélkül....több éve már.
Elképesztőnek találom ezt az egész lent leírt történetet....
Egy könyvelő hogy hagyhatja hogy egy őstermelő általányadózást választva adót fizessen be feleslegesen olyankor amikor a tételest választva 20% költséget összegyűjtve nem kell csak nyilatkozni és egyáltalán nem kell adót fizetni....
Javaslom hogy 2010-re tételest választasson ügyfeleivel és kérje őket a számlagyűjtogetésre....
Műtrágyát meg egyebeket minden termelő vesz....és könnyen kijön a 20% számla.
Ha már fizetnek a könyvelésért adjon nekik értékes tanácsokat....
Földalapú támogatást pedíg a termőföld használója igényelje..ezesetben a családi gazdaság vezetője...aki ha ez megjött szétosztja a családtagok közt területarányosan.
Árbevételt is összevontan kell számolni és visszaosztani...
Adózni meg értelmetlen.....
Elnézést hogy hozzászóltam....de dühít a felesleges adózás.

A történetben a mg-i kft is értelmetlen számomra....csőt feleslegesnek tűnik....hisz most nem néztem meg fejenként 8 millióig lehetnének kistermelők és tételes költségelszámolásal adómentesen termelhetnének 10x ekkora bérelt területeken is....logikátlan a kft..és logikátlan adózni....
Válasz idézéssel
#18
Köszönöm Proszka az eddigieket!
A 2009 jól lesz csinálva, a 2008-on meg gondolkodom.

________________________
üdv. eragka
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#19
Szia Eragka!
A családigazdaságban minden egyforma elvet kell követni.Itt nálad nem ugy van.
Önellenörzést te tudod,hogy most adj-e be vagy nem és hagyod az eddigi
elszámolásokat ugy ahogy voltak.2009.évbe viszont csak ha azt akarod,
hogy minden jol menjen mindent a kalapba/3.
Nem azt nézik,hogy összeségében mennyi adot kell fizetni a 3 főnek,hanem,hogy
a 3 fő külön-külön megegyező jövedelemmel,adóval 35.100 adja a bevallást.
A csal.gazd legyen az átalányado,tételes elsz,vagy egyszerüsitet nyilatkozó
bármelyiket választják,csak egyformán lehet tehát közös majd szétosztva a tagokra.
Válasz idézéssel
#20
Szia Proszka!
Még a szerződésig nem jutottam el, de ami késik, nem múlik Smile
Nem egyforma a földalapú tám. ez biztos. Az egyének árbevétele valóban nem volt egyforma.
De ha mindegyik így adózik: bevétel x 15% x 18%, akkor a végeredménybe ugyanazt az adót kell összességében befizetni nem?
Ezt a bevételt már nem tolja el az adósáv, mert külön adózó jövedelem, nem?

Vagyis
Rozika bevétele 1000, föld alapú tám. 200, akkor az adója: 1200 x 15% x 18% = 32.400,-
Marika bevétele 800, föld alapú tám. 150, akkor az adója: 950 x 15% x 18% = 25.650,-
Pista bevétele 1500, föld alapú tám. 250, akkor az adója: 1750 x 15% x 18% = 47.250,-
Összesen 105.300,-

Ha a kalapban harmadolnak:
bevétel 3300 + 600 = 3900 / 3 = 1300 x 15% x18% = 35.100,- az adó fejenként, de összesen: 105.300,-
Erre gondoltam, hogy összességében nem fizettek se több, se kevesebb adót, csak fejenként volt más a megoszlás.
Mindenki be is fizette. Most ha önellenőrzök, valakinek kevesebb lesz a befizetendője, valakinek több.
A pótlék is kijött, miután nem lett előleg fizetve... így minden borulna.
Ha önellenőrzöm a 0853-at, azt ugyanezen a nyomtatványon kell? Csak a 12-03-as lapon kell javítani, a többi oldalt ugyanúgy kell kitölteni, mint az eredetin?

Ugyanazok a tagok vannak a csg-ban és a kft-ben is...

________________
üdv. eragka
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#21
Eragka!
A földalapu támogatást az kapja akinek a nevén van a földhasználati bejelentő.
Egy kicsit utána néztem persze csak akkor ha a csal.gazd.alapitáskor a tagok
szerződésbe nem adták át a vezetőnek használatra.,de akkor is közös árbevétel lesz
Nálad most azt kénne tudni mi van a szerződésbe?????
A másik ha nem egyforma földalapu tám.kaptak/rozika 220.ezret marika 180.ezret
az összes értékesités 400.ezer+a földal.tám/ akkor más-más lesz az egyének
árbevétel és igy nem lesz a jövedelem sem egyforma,tehát eltérés van 2008.évbe.,
ha csak nem egyforma a föld.a.támogatásuk is./220 ezer mindegyik tagnak/
szja és eho előlegnél jol gondolod,mivel a 4.n.évben okt.értékesitenek,annak előlegét jan.12ig
fizeted.Különben én sem értem,miért van kft a családigaz.mellett?
Ott is ugyan azok a tagok?
Válasz idézéssel
#22
Egy APEH tájékoztatással szeretnék segíteni mindenkinek, akit érint a téma.
Üdvözlettel: Ildikó
Üdvözlettel: KIldikó
Válasz idézéssel
#23
Szia Proszka!
Ugyanaz a földterület van évek óta, nem volt vásárlás.
Tul.képpen a nagyszülőké a föld. A szülők és a 2 gyerek volt a csg tagja. 1 szülő meghalt közben, nála apeh csinálta az utolsó bevallást, és nem tűnt fel nekik, hogy pont neki más az adózási módja abban az évben, mint a többié.
Mindenki a 18%-os sávba esik, és átalányadózó, így összességében eltérés nem lehet az adóban 2008-ra, ha különböző értékkel is lett számolva a jövedelem fejenként, nem?
Jövedéki adó nem lett visszaigényelve... ktg számlák sincsenek... ezért átalányadózó.
Van a csg tagok tulajdonában egy mezőgazdasági kft, ami tulajdonképpen 10 x annyi földet művel, mint a csg.
Hogy mi az értelme, hogy van kft és csg is, az még nem teljesen tiszta előttem Sad
Volt olyan év, hogy a kft vásárolt fel a csg-tól pl.

Még egy kérdés, ha már a nagy rendbetételnél tartunk ebben az esetben.
Az szja és az EHO előleg hogyan számítódik ebben az esetben?
Összeadom az összes értékesítést pl. a 4. negyedévre (ha előtte nem volt), majd osztom 3 felé, és ha meghaladja fejenként a 600e-t akkor mindegyik fizeti a része után jan 12-ig?

______________________
üdv. eragka
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#24
Szia Eragka!
Ha a szerződést megnézted nézd meg milyen földterülettel léptek be a tagok.
Elképzelhető,hogy közben vásároltak földet és igy maradt a saját nevükön a támogatás.
2009.évre mindenképpen össze kell adni az összes támogatást is mindegy,hogy kikapta,
ezt csak igy tudod helyre hozni ,mert a földalapu támogatás is bevétel és megy a nagy kalapba.
A földhasználatnál maradva ha év közben vásároltak azt jelenteni kellett az FM hivatal felé,
hogy mennyivel nöt a családigazd.földterülete.A másik ezzel kapcsolatba,ha igényeltek
a VPO-tol jövedékiadót az igen csak megnézi,hogy a benyujtott gázolaj számlák kinek a nevén
vannak és kinek a nevére szól a földhasználati bejelentő.
2008.évre nézd meg,mennyivel térne el ha egyformán kiszámolod.Lehet,hogy érdemes
lenne egy önellenőrzést beadni,mert ha az apeh veszi észre baj van.Csodálkozom,hogy még nem
vették észre,hogy nem egyformán adták le a bevallást.
Nálam van két családi gazd. 5-5 taggal, de egyforma a bev-kiadás és jövedelem és ami a lényeg
a családigazdaság száma összerendeli a bevallásokat.
2010-re helyre kénne tenni őket!!!!!!!!!!
Válasz idézéssel
#25
Proszka, ezt mind értem és így is gondoltam. A baj az, hogy ez NEM így működik évek óta!

És tényleg csg, van száma is, a szerződést kell még elkérnem.
Akkor vázolom a tényeket:
Alakulástól egészen 2006-ig még egyenlő volt a bevétel (kivéve, hogy nem egyenlő arányban kapták a földalapú támogatást, mert nem egyenlő arányban vannak a földek), azonos adózási módot választottak.
2007-ben az egyenlőség a fenti kis eltéréssel még megvolt, de nem azonos adózási módszerrel.
2008-ban az adózási módszer azonos volt, de a bevételek már nemcsak a területalapúval tértek el, hanem a felvásárlási jegyek sem lettek összeadva, mindenki leadózta a sajátját.
A vezető szerepét megoldottam. Mert a mezőgazdasági kft ügyvezetője az "élethivatásszerűen végzett mezőgazdasági és mezőgazdasági kiegészítő tevékenység".
A jövedelmeket még össze lehet adni 2009-re, adózási mód is egyforma. De a területalapút külön-külön igényelték meg, és kapják meg.
Most akkor ezt is dobják a kalapba, és legyen elosztva egyenlő arányban? Itt sérült az, hogy nem adták át a tagok a vezetőnek a földhasználatot.

Kell-e csinálni valamit a korábbi évekkel, vagy jobb nem bolygatni? Hiszen mindenki leadózta úgy kb. a jövedelmet, mint átalányadózó őstermelő.
2010-re vonatkozóan álljon fel a jó felállás, és töltse be a vezető szerepet a vezető... adják át a földhasználatot stb?

_____________________
üdv. eragka
Üdv. eragka
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég