A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Munkaügy,bérszámfejtés
#1
Hello!

Nincs nagyon jogi hely a Gt megszünt a Ptk-ba került:

https://adozona.hu/munkajog/Kfttagja_es_...leh_URV1G7
Válasz idézéssel
#2
Placebo!

Értem, hogy a társasági szerződésben az ügyvezetést munkaviszonyban láthatja el, de ki írja alá a munkaszerződését? A másik tag nem teheti meg, mert nem rendelkezik munkáltatói joggal. Tudom, hogy egyszemélyes Kft-ben is lehet munkaviszonyban az egyedüli tag, de hol van ez törvényben egyértelműen leírva? Én csak azt olvastam, hogy az ügyvezetést megbízási vagy munkaviszonyban lehet ellátni. De ha csak egy ügyvezető van a két tagból? Mire hivatkozhatok  egy ellenőrzésnél? Lehet, régimódi vagyok, de nekem valahogy nem stimmel, ha az alkalmazott és a munkáltató is ugyanaz a személy! Milyen az a munkaszerződés? Jogilag érvényes? És elég sok adókülönbözet van a kettő között. Ráadásul az ügyvezetőnek nem kell garantált bérminimumoz fizetni, elég a minimálbér!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#3
Hello!
Teljesen szabályos a munkaviszony adhat magának cafetériát stb.
A Ptk-ban van pár sor róla

3:112. § [A vezető tisztségviselő önállósága]

(1) A társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő - a társasággal kötött megállapodása szerint - megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el.
Válasz idézéssel
#4
Idén mér kétszer találkoztam olyan céggél, ahol összesen két tag van és mindkettő munkaviszonyban dolgozik. Csak az egyik ügyvezető,  a társasági szerződésben az ügyvezetést munkaviszonyban látja el. Az ügyvezető rendelkezik a a munkáltatói jogokkal, de a saját munkaszerződésénél a taggyűlés a munkáltató. Mindkét esetben beszéltem az ügyvéddel,  szerintük jó ez a felállás. A  gondom csak az, hogy nincs semmilyen írott anyagom (törvény , állásfoglalás, stb. ), amivel meg tudom védeni magam egy ellenőrzésnél. Ha valakinek van ezzel kapcsolatban bármilyen információja, azt nagyon megköszönném!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#5
Gajda, könyvelés2 köszönöm a válaszokat!

Arra jutottam én is, hogy  a  2018-ban befizetett biztosítási  díj adóköteles lesz  (15% szja, 19,5% eho ), csak azt nem tudom, hogy a biztosítási díj maga, és a megfizetett szja és eho elszámolható-e költségként az egyéni vállalkozónál?
Válasz idézéssel
#6
Adókötelessé válik a 2018 előtt kötött céges WL-biztosítások (határozatlan idejű, teljes életre szóló életbiztosítás) 2017.12.31-ét követően fizetett rendszeres, vagy eseti díja. A teljes életre szóló Whole Life  biztosítás > adómentes volt a kockázati biztosításnak minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére szóló
életbiztosítás díja, ez most 2018-tól megszűnik Szja 70 § (1) c./ pont -Ld. Hvg különszám 11. oldalát

Adókötelessé válik a 2018 előtt kötött céges WL-biztosítások (határozatlan idejű, teljes életre szóló életbiztosítás) 2017.12.31-ét követően fizetett rendszeres, vagy eseti díja. A teljes életre szóló Whole Life  biztosítás > adómentes volt a kockázati biztosításnak minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére szóló
életbiztosítás díja, ez most 2018-tól megszűnik Szja 70 § (1) c./ pont -Ld. Hvg különszám 11. oldalát
Válasz idézéssel
#7
Szia.
Amit én hallottam egy előadáson erről.
A baleseti, haláli ( életbiztosítás) a munkáltatói biztosítás adómentesek maradnak.
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Egyéni vállalkozó évek óta fizet életbiztosítási díjat egyik alkalmazottjára. Néhány éve ezt jelenteni is kellett s 08-as bevallásban, 2017-ben az M lap 408, 409, 410. soraiban. Az egyéni vállalkozó ezt a rendszeres éves díjat januárban szokta kifizetni és a január havi 08-as bevallásban az egyéb adatoknál szerepeltetni.
Mint évek óta, 2018. január közepén is átutalta az esedékes összeget.
A gondom az, hogy 2018-tól ezen a jogcímen, ha jól tudom, nem adható adómentes juttatás. ( A 1808 M lapon nincs is sora )
Tudnátok abban segíteni, hogy ez esetben milyen adó- , járulék fizetési és bevallási kötelezettségei keletkeznek a foglalkoztató egyéni vállalkozónak és a munkavállaló magánszemélynek?
Az egyéni vállalkozó az szja hatálya alá tartozik.
Előre is köszönök minden hozzászólást!
Válasz idézéssel
#9
Hello!

Mivel nem írtad, hogy munkaidőkeretben lenne foglalkoztatva az illető, ezért szerintem az adott esetleges túlórákat mindig a havi elszámoláskor kell elszámolni és kifizetni neki.
Ha lesz műszakpótlékja akkor azt is havi szinten számolod el.
Ha szabadságot nem adsz ki neki, akkor a végén a három hónapra járó szabit meg kell váltani.
Válasz idézéssel
#10
Tisztelt Fórumtagok!

Az alábbi esetben kérnék tanácsot.

2016. augusztus 1-vel létrejött munkaviszonyt három hónap múlva azaz 2016 október 31-vel megszűntetésre kerül, a szerződés határozatlan idejű. A munkaviszony heti 40 órás (napi 8,5 óra) a szerződés szerint, a munkabér havi szinten kerül kifizetésre.
Mivel a három hónap alatt a munkavállaló több, mint havi 168 órát dolgozott/fog ledolgozni havonta ezért a végelszámolásnál ezek a plusz órák kifizetésre kerülnek-e? Szabadság ez idő alatt nem került felhasználásra.
Aug: 23*8
Szept: 22*8
Okt: 21*8

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv
Naki Lehet
Válasz idézéssel
#11
A dolgozó heti 40 órában, napi 8 órában van bejelentve. Bolti eladó. A főnöke azt a megoldást javasolta neki, hogy egy héten mondjuk szerdán szabadnap, és szombaton fél napot dolgozik.
Ebben az esetben kell neki 50 %-os pótlékot adni, vagy a másik szemléletmód marad, hogy a szombati nap helyett kapott hétköznap egy szabadnapot egész napra? Ez utóbbinál kell valami módositás?
Válasz idézéssel
#12
Tisztelt Fórumtagok!
Az alábbiakban kérném a megoldást:
A megbízott ügyvezető bérének elszámolásával, illetve bevallásával lenne problémám. A cég 2016.05.31-én alakult Az ügyvezető megbízási díjas havi 35 e Ft/hó megbízási díjért (36 órát meghaladó munkaviszony mellett). Nem tulajdonos.Az adószámot 2016.06.02. érvényes. A bért hogyan kell bevallani az 1608M- 08-as nyomtatványon ha ott 41-es az alkalmazás minősége, akkor az 520-as sorban nem fogadja el a 1210-es kódot. A dátumok hogyan működnek? Az első bevallás 06.02-06.30-ig, de a 1667 (a 05.31. napi) +35.000 (06. havi) összeggel?
Válasz idézéssel
#13
Sziasztok!

Ha a munkaidőben nincs benne a reggeli és ebédidő, ez mondjuk egy nap 45 perc, akkor a jelenlétijén helyesen van úgy, hogy 7-16 és munkaidő 8 óra?
Válasz idézéssel
#14
Köszönöm Mónika!
Sikerült a te tanácsoddal!!
Üdv.: Emese
Válasz idézéssel
#15
Minden frissítésed le van töltve? Bérszámfejtés beállításainál próbálkozz.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#16
Sziasztok!

RLB-vel számfejtők segítségét szeretném kérni!
Július 1.-től felvett dolgozót kell majd számfejteni, próbáltam beállítani a programot
de az szja.-nál elakadtam, a programban a 16% szja fixen van nem tudom változtatni.
Ebben kérném a segítségeteket, hogy vajon hogyan tudom áttenni a 2016-os 15 % számítására?
Köszönöm a segítséget!
Üdv.: emese51
Válasz idézéssel
#17
Köszönöm Erzsó! Szabija már sajnos nincs, de akkor így fogok tenni, alapbérrel számfejtem.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#18
Szia Mónika!

Én először a szabadságát adnám ki,ha van,ha nincs akkor alapbérrel.Mivel a tulajdonos most ébredt fel. :oops:
A letiltást rendezném a kilépő papírokra úgyis fel kell vezetni,mert tovább viszi,akármikor helyezkedik el.
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#19
Az egyik cégben a munkavállaló június 01 óta nem jelent meg, a cégvezető úgy döntött, hogy a mai naptól rendkívüli felmondással megszünteti a jogviszonyát. Hogyan számfejtsem június 01-től június 20-ig hogy nem dolgozott, milyen jogcímen /a baj, hogy van neki gyerektartás letiltása és tanácstalankodom, hogy ez esetben mi a helyes eljárás??/
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#20
Én úgy tudom, hogy az egészségügyi nyilatkozat csak azok számára kell, akik járványügyi szempontból kiemelt munkakörben dolgoznak...
Válasz idézéssel
#21
1. Erről még nem hallottam. :o
2. A mai napon hatályos Ebtv. és Vhr. tartalmazza a TB igazolvány vezetésével kapcsolatos előírásokat. (Persze pártunk és kormányunk ezen a területen is és akár visszamenőleges hatállyal is alkothatott újat. Sad )
3. Az OEP honlapon sem szerepel erről semmi.
4. Te mire alapozod a változást?
5.Az egészségügyi nyilatkozat (kijelentem, hogy egészséges vagyok) hogyan váltja ki a TB igazolvány biztosításra vonatkozó adatait?
6. A hivatkozott egészségügyi nyilatkozatnak pontosan mi az adattartalma?


A mai napon hatályos Vhr., amely az alábbi linken található így szól:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=30386.294666">http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=30386.294666</a><!-- m -->Vhr. 37. § (1) A biztosított a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony létesítésekor az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” elnevezésű nyomtatványt (a továbbiakban: Igazolvány) a foglalkoztatónak átadja. A foglalkoztató az átvett Igazolványba három napon belül bejegyzi a biztosítási jogviszony kezdetét és az Igazolványt a jogviszony megszűnéséig megőrzi. A foglalkoztató a biztosítási jogviszony megszűnésekor az Igazolványba bejegyzi a megszűnést, valamint a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatvány (a továbbiakban: jövedelemigazolás) kiadásának tényét, és az Igazolványt a biztosítottnak a biztosítási jogviszony megszűnésének a napján átadja, aki az átvételt igazolja. A biztosítás fennállása alatt újabb biztosítással járó jogviszony létesítése esetén az újabb foglalkoztató az Igazolványba a biztosítási adatokat az előzőek szerint bejegyzi és az Igazolványt visszajuttatja ahhoz a foglalkoztatóhoz, ahol a biztosítás előbb kezdődött. Ezen eljárás alól kivételt képez az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 16. § (8) bekezdésében meghatározott megbízási jogviszony.


(2) A kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató a biztosítási jogviszony megszüntetésekor az (1) bekezdésben említett adatokon kívül az Igazolványon feljegyzi a biztosítási jogviszony megszűnését közvetlenül megelőző két éven belül folyósított táppénz, baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj időtartamát.

(3) Ha a biztosítás megszűnését követően a biztosított baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj vagy gyermekgondozási díj iránti kérelmet nyújt be, a korábban átvett Igazolványt a kérelemhez mellékelni kell. A folyósító szerv a pénzbeli ellátás és a baleseti táppénz folyósításának befejezésekor az Igazolványba bejegyzi a passzív jogon, a méltányosságból folyósított ellátás időtartamát, valamint az Ebtv. 42/E. §-a alapján folyósított gyermekgondozási díjat. A folyósító szerv az Igazolványt öt napon belül visszaadja vagy visszaküldi a biztosítottnak.

(4) Ha az Igazolvány betelt, új Igazolványt kell kiállítani, és ahhoz csatolni kell a visszamenőleg két éven belüli biztosítási időket tartalmazó Igazolványokat.

(5) Ha a biztosított az újabb biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyának kezdetekor az Igazolványt nem adja át, a foglalkoztató köteles a biztosítottat felhívni, hogy az Igazolványt az előző foglalkoztatójától szerezze be. Amennyiben a biztosított az Igazolványt nem szerzi be, erről a tényről a biztosítottnak írásban kell nyilatkoznia. Az írásbeli felhívást és a nyilatkozatot a foglalkoztató köteles öt évig megőrizni. Amennyiben az Igazolványt a biztosított az előző foglalkoztatójától a felhívást követő 30 napon belül nem szerzi be, a foglalkoztató új Igazolványt állít ki.

(6) A pénzbeli ellátás iránti kérelemhez mellékelt Igazolványt – a kérelem első fokon történő elbírálását követően – a foglalkoztatónak, foglalkoztató hiányában a kérelmezőnek vissza kell juttatni. A kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató a pénzbeli ellátás iránti kérelemhez a rendelkezésére álló Igazolványt akkor csatolja, ha a biztosított
a) e foglalkoztatónál az Ebtv. 42/E. §-a alapján gyermekgondozási díjat igényel, vagy
b) első alkalommal kér pénzbeli ellátást és a kétévi folyamatos biztosítási időn belül a biztosítottnak más foglalkoztatója is volt.

(7)Az Ebtv. 63. §-ának alkalmazásakor a kifizetőhelyet működtető foglalkoztató a biztosított kérelméhez a rendelkezésére álló Igazolványt akkor csatolja, ha a biztosított egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszonnyal rendelkezik és a biztosított e foglalkoztatónál fennálló biztosítási jogviszonyára tekintettel gyermekgondozási díjat igényel.
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Válasz idézéssel
#22
Sziasztok,
mit tudtok arról esetleg, hogy a tb kiskönyv mint olyan megszűnt, és helyette egészségügyi nyilatkozat van? (ez narancssárga kiskönyv)
Üdv: Mariszan
Válasz idézéssel
#23
Sziasztok! Segítséget kérnék a következőkhöz.
Közértben szeretnének foglalkoztatni egy alkalmazottat 7-10-ig és 14-19-ig ezt rendes munkaszerződéssel megteheti-e beleírva, hogy mettől meddig kell dolgozni? A közért zárva lenne 10-14-ig akkor úgysincs nincs forgalom. A szombati nyitva tartás pedig túlórában lenne elszámolva, erre kell plusz %-ot számfejteni és éves szinten több mint 350 óra. Sajnos két embert nem bír el a közért nincs olyan nagy bevétele.
Üdv; Ágica
Válasz idézéssel
#24
Monik, Placebo köszönöm szépen az útbaigazitást
Válasz idézéssel
#25
Hello!
Ha munkaviszonyban jön vissza a minbér egy órára eső összegét meg kell kapnia,ez a 30% a megbizási jogviszonynál van.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég