A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tehergépkocsi üzemeltetés utáni áfavisszaigénylés
#1
Hello!
Ahogy monik írja az csak a szgk-ra vonatkozik a tgk teljes áfája levonható, a napidíj nem kötelező az csak adható.
Válasz idézéssel
#2
Az 50 % nem személygépkocsira vonatkozik?
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!
Abban kérném a segítséget, hogy 3,5 tonna alatti tgk után az üzemeltetéssel kapcsolatban felmerülő ktg-ek elszámolhatók e illetve az ÁFA visszaigényelhető-e egyéni vállalkozásban? Vállalkozó külföldre is fog menni, gondolom ott is fog tankolni, vesz pályamatricát stb.

Végig olvastam az ÁFA és a SZJA tv. szerintem idevonatkozó részeit. Arra jutottam, hogy ktg-ként mindent eltudunk számolni, de az ÁFA levonással kapcsolatban vannak tilalmi és feloldási szabályok.
Ha jól értelmezem a gázolaj áfá-ja visszaigényelhető. Parkolás, úthasználati díj, autópályamatrica stb nem igényelhető vissza.
Ami számomra nem teljesen egyértelmű az autóalkatrész vásárlás és szerelés elszámolhatóságának és ÁFA visszaigénylésének szabályai.
Ha mondjuk a vállalkozó megveszi egy boltban az olajat és elviszi egy szervizbe (nem tudom számít e, hogy szakszerviz vagy csak egy szimpla autószerelő műhely) akkor ktg-ként mindkét számlát eltudom számolni? Az áfával ilyen esetben mi van? Olvastam hogy csak 50 % visszaigénylés lehet, de nem mindegy hol veszi az alkatrészt és hogy az autószerelő számlán rajta kell lenni a munkadíjnak és az alkatrésznek is. Azaz akkor ha két helyen történik a dolog (vásárlás és szervízelés) nem lehet visszaigényelni az 50 % áfát?
Még egy kérdéssel kiegészíteném: külföldi napidíj. Ezt kötelező adni az alkalmazottnak vagy csak adható. Olvastam, hogy 60 EUR-ig adómentes. Ez konkrétan mit takar?

Előre is köszönöm a segítséget.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég