A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1608
#1
Hello!
Kösz az javitást itt az idevágó TBJ paragrafus:

38.(1) Több jogviszony egyidejű fennállása esetén a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó után az egészségügyi szolgáltatási járulékot - a (2)-(4) bekezdésben meghatározottak szerint - csak egy jogviszonyban kell megfizetni.
(2) Ha az egyéni vállalkozó egyidejűleg társas vállalkozó is, az egészségügyi szolgáltatási járulékot egyéni vállalkozóként kell megfizetnie.
(3) Ha a társas vállalkozó több vállalkozásban végez munkát, a tárgyév január 31-éig az adóév egészére vonatkozóan nyilatkozik a társas vállalkozásoknak arról, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot melyik társas vállalkozás fizeti meg utána.
(4) A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően az egyéni vállalkozó a tárgyév január 31-éig a társas vállalkozásnak tett nyilatkozata alapján az adóév egészére választhatja, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a társas vállalkozás - több társas vállalkozásban fennálló tagsági jogviszony esetén a választása szerinti vállalkozás - fizeti meg utána.
Válasz idézéssel
#2
Placebo amit te írsz az a sima járulékfizetésre vonatkozik, azaz amikor van neki egyéni vállalkozása és van egy cége is, ahol személyesen közreműködik, azaz hol fizeti meg legalább a min.bér utáni járulékokat.
Harakiri pedig arra kérdezett rá, hogy nyugdíjas Ev aki egyben tulajdonos Kft-ben is, hol fizeti meg a kötelező eü.szolg.járulékot.
Válasz idézéssel
#3
Hello!
Basszus igazad van a szolgáltatási járulékot kérdezte..
Válasz idézéssel
#4
Szia,

Jelenleg ( de ebben lesz változás)
"Ha az egyéni vállalkozó egyidejűleg társas vállalkozó is, az egészségügyi szolgáltatási
járulékot egyéni vállalkozóként kell megfizetnie. Az egyéni vállalkozó a tárgyév január 31-
éig a társas vállalkozásnak tett nyilatkozata alapján az adóév egészére választhatja, hogy az
egészségügyi szolgáltatási járulékot a társas vállalkozás – több társas vállalkozásban fennálló
tagsági jogviszony esetén a választása szerinti vállalkozás – fizeti meg utána."
Válasz idézéssel
#5
Sziasztok!

Azt kéne tudnom, ha valaki kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó és van
egy Kft-je is és valahol kell eg.biz. járulékot fizessen /7050/ van arra előírás hogy melyiknél,
avagy saját döntés alapján??


Köszi előre is!


Harakiri
Válasz idézéssel
#6
Köszönöm Klári!
Úgy tettem, ahogy írtad.
Válasz idézéssel
#7
Szia!
Mivel most nyúlsz hozzá az újat. Én ilyenkor a másolat készítésénél engedem, hogy frissítsen.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok!
Segítséget kérnék Tőletek!
Májusi 1608 M lapot helyesbíteném, a táppénz időszakát kell módosítanom. (adót, járulékot nem érint)
Kérdésem: A 1608-nak azóta megjelent egy újabb verziója. A régit, amivel elment az eredeti bevallás, vagy az újat kell használni a helyesbítés benyújtásakor.
Válasz idézéssel
#9
Köszönöm
Válasz idézéssel
#10
Akár katás valaki akár nem , ha nincs alkalmazott akkor 08-s kiváltható NY-s nyomtatvánnyal.
Katás egyéni vállalkozóra nem lehet, nem tudsz 58-st küldeni. Ha nem katás az ev, akkor nullásan is kell küldeni az 58-st.
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok,

Meg tudnátok mondani, hogy aki Kata-s nincs alkalmazottja, főállásúként végez tevékenységet, ebben az esetben is kell beadni 1608-as bevallást nullásan? és a 16-02-es oldalon a szakképzésivel kapcsolatos oldalt ki kell tölteni vagy sem, ha esetleg alkalmija lesz akkor igen?

a másik kérdés 1608-as és 1658-as bevallást mindig kell küldeni vagy csak egyéni vállalkozásnál akinek van alkalmazottja akkor kell a 1608 és ha vállalkozó akkor csak minden esetben a 1658-as bevallást? it is kell a szakképzésire vonatkozó részt mindig ki kell tölteni az n i n részt?

Köszönöm
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok! Segítséget kérnék Tőletek!
Májusi 1608 M lapot helyesbíteném, a betegszabadság idejét kéne módosítanom. (csúszik egy napot a pünkösdhétfő miatt)
Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem
1. A 1608-nak azóta megjelent egy újabb verziója. A régit, amivel elment az eredeti bevallás, vagy az újat kell használni a helyesbítés benyújtásakor.
2. Az M lapon helyesbítem a betegszabadság idejét az adott dolgozónál. Mit jelent, hogy a 1608A 01-01, és 01-02 lapok teljes adattartalmát meg kell ismételni? Ezek a lapok megegyeznek az eredeti bevallással, a többi lapon pedig csak az érintett dolgozó járulékai lesznek?
Köszönöm előre is az útbaigazítás!
Válasz idézéssel
#13
könyvel27 Írta:Sziasztok,

A szakképzettséget nem igénylő munkaköri kedvezmény mikortól létezik? jött egy cég és az embereknél nem tudom hogy lehet beállítani ezt a kedvezményt, ezt 2 évre lehet igénybe venni? Csak még nem tudom hogy az előző bérszámfejtő hogyan vette igénybe.

Köszönöm

2011.évi a törvény (2011/CLVI.) 2012-től van, ahogyan a többi szocho kedvezmény is. Ez időkorlát nélküli, azaz amíg szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatják a dolgozót, (FEOR-08 9.főcsoportba tartozó) addig a kedvezmény egyenlő a havi bruttó munkabér -de legfeljebb 100eFt- 14,5%-ával. Részmunkaidő esetén időarányosan jár a kedvezmény. Az 1,5%-os szakképzési hj-t meg kell fizetni.
Válasz idézéssel
#14
Sziasztok,

A szakképzettséget nem igénylő munkaköri kedvezmény mikortól létezik? jött egy cég és az embereknél nem tudom hogy lehet beállítani ezt a kedvezményt, ezt 2 évre lehet igénybe venni? Csak még nem tudom hogy az előző bérszámfejtő hogyan vette igénybe.

Köszönöm
Válasz idézéssel
#15
A magánszemély nyilatkozattal az állami adóhatósági adómegállapitást választotta > ide NEM került.
Csakhogy a dolgozó IGEN-t szeretne, vagyis új tipusú adónyilatkozatot választaná.
Az elküldött 1608-as bevallást nem változtathatja a munkaadó, azonban ezzel teljesen egyenértékű a 1553Ny, s ezt február 15-ig benyújthatja a dolgozó, ez meg is történt.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://adozasitanacsadas.hu/hir/441/februar-15-ig-lehet-az-egyszerusitett-szja-bevallast-valasztani?utm_source=41326-Heti%20Ad%C3%B3-H%C3%ADrad%C3%B3%20-%20Saldo%20Tagok%20%C3%A9s%20a%20Viktor%202015%20feliratkozottak&utm_campaign=216658-Saldo%20Heti%20H%C3%ADr-Ad%C3%B3&utm_medium=12051-email&utm_content=Heti%20H%C3%ADr-Ad%C3%B3%202016_06.%20h%C3%A9t">http://adozasitanacsadas.hu/hir/441/feb ... 20h%C3%A9t</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#16
Mivel nekem egyik cégem sem gyakorlati képzési hely, ezért én az összes bevallást N-el küldtem, ha nem jó javítsák ki, tudnak ám belejavítani a NAV-nál már én több esetben is rájöttem.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#17
Mónika Írta:Én is ezt mondtam már a téma indításakor, hogy az aki a kérdést feltette, annak vannak értelmezési problémái és szerintem nem nekünk. Hülye kérdésre csak hülye választ lehet adni. :oops:
Ráadásul a NAV sem egységesen értelmezi, ahány régió - vagy ügyintéző - annyi válasz?
Már csak azt remélem hogy a kutya sem foglalkozik ezekkel a kódokkal, csak valaki megint alkotott egy hatalmasat amikor kitalálta. :oops:
Válasz idézéssel
#18
Én is ezt mondtam már a téma indításakor, hogy az aki a kérdést feltette, annak vannak értelmezési problémái és szerintem nem nekünk. Hülye kérdésre csak hülye választ lehet adni. :oops:
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#19
nmrozika Írta:Szerintem abból kell kiindulni, mit ért "nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytatónak".

Részlet 1608 kitöltésiből:
"nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytató hozzájárulásra kötelezett

Az Szht. 3. § d) pontjában foglaltak alapján nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytató hozzájárulásra kötelezett az a hozzájárulásra kötelezett, amelynek az árbevétele a tárgyévet megelőző két üzleti évben az általa folytatott gyakorlati képzés után az Szht. 8. § szerint elszámolható éves csökkentő tétel összegének legalább 400%-a volt."


Szerintem azt kérdezik, hogy olyan vállalkozás-e, IGEN vagy NEM, akinek az előző 2 évben az árbevétele a csökkentő tétel legalább 400%-a volt.

IGEN válasz: olyan (nem főtevékenységként) gyakorlati képzést folytató vállalkozás, akinek az árbevétele (50.000.000) elérte a csökkentő tétel (1.700.000) 400%-át (6.800.000).
Az árbevétele több/legalább annyi mint a csökkentő tétel 400%-a. (Folytat gyakorlati képzést, de nem főtevékenységben.)

NEM válasz: olyan vállalkozás, ahol van gyakorlati képzés és ez főtevékenységű, mert nem felel meg a fenti mutatóknak, vagy nincs is gyakorlati képzés, nincs csökkentő tétel.

Az Rlb bérszámfejtésében eddig sem lehetett jelölni a csökkentő tételt, külön vezettük fel a 08-ra, a program ezért úgy jelöl, hogy nincs csökkentő tétel (nincs gyakorlati képzés), ezért ír N-t.

SZERINTEM és még én is figyelem a véleményeket.
Rozi

Én is így értelemezem, de az Infotéka bérprogram legutóbbi frissítése szerint:
N Amennyiben az Szht 2.§(1)bek.a-g pontjában nevesített nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytat
I " " " főtevékenységként " "

Felhívtam én is a NAV kék számát, s a következő választ kaptam a kódra vonatkozóan:

Ha egyáltalán nincs gyakorlati képzés a cégnél, akkor: I
Ha van gyakorlati képzés, de az árbevétel meghaladja a csökkentő tétel 400%-át, akkor is I
Ha van gyakorlati képzés, de az árbevétel nem éri el a csökkentő tétel 400%-át, akkor N

Ha ennyire eltérő az értelmezés, akkor nem a kérdésfeltevéssel van a gond?
Válasz idézéssel
#20
Szia Tamás,

mivel adót nem érint, így szerintem csak helyesbítés jöhet szóba.
Válasz idézéssel
#21
Egy munkáltató a 1608-ast benyújtotta, s a dolgozónál :
1608 M lapon jelölje, hogy
a magánszemély nyilatkozattal az állami adóhatósági adómegállapitást választotta > ide NEM került.
Csakhogy a dolgozó IGEN-t szeretne, vagyis újt tipusú adónyilatkozattal.

( egy X , más semmi > <!-- m --><a class="postlink" href="http://hvg.hu/gazdasag/20160108_Adobevallas_Egy_X_es_mas_semmi">http://hvg.hu/gazdasag/20160108_Adobeva ... _mas_semmi</a><!-- m --> )

Most helyesbítésként beküldhető a 1608-as úgy, hogy ehhez a rovathoz IGEN kerül ? Vagy hogyan módosítható?
Válasz idézéssel
#22
NEM válasz: olyan vállalkozás, ahol van gyakorlati képzés és ez főtevékenységű, mert nem felel meg a fenti mutatóknak, vagy nincs is gyakorlati képzés, nincs csökkentő tétel.
CARPE DIEM! (Élj a mának!-de csak könyvelünk, bevallunk, adózunk...)
Válasz idézéssel
#23
és mi van, ha egyáltalá nincs gyakorlati képzés ?
Válasz idézéssel
#24
Szerintem abból kell kiindulni, mit ért "nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytatónak".

Részlet 1608 kitöltésiből:
"nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytató hozzájárulásra kötelezett

Az Szht. 3. § d) pontjában foglaltak alapján nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytató hozzájárulásra kötelezett az a hozzájárulásra kötelezett, amelynek az árbevétele a tárgyévet megelőző két üzleti évben az általa folytatott gyakorlati képzés után az Szht. 8. § szerint elszámolható éves csökkentő tétel összegének legalább 400%-a volt."


Szerintem azt kérdezik, hogy olyan vállalkozás-e, IGEN vagy NEM, akinek az előző 2 évben az árbevétele a csökkentő tétel legalább 400%-a volt.

IGEN válasz: olyan (nem főtevékenységként) gyakorlati képzést folytató vállalkozás, akinek az árbevétele (50.000.000) elérte a csökkentő tétel (1.700.000) 400%-át (6.800.000).
Az árbevétele több/legalább annyi mint a csökkentő tétel 400%-a. (Folytat gyakorlati képzést, de nem főtevékenységben.)

NEM válasz: olyan vállalkozás, ahol van gyakorlati képzés és ez főtevékenységű, mert nem felel meg a fenti mutatóknak, vagy nincs is gyakorlati képzés, nincs csökkentő tétel.

Az Rlb bérszámfejtésében eddig sem lehetett jelölni a csökkentő tételt, külön vezettük fel a 08-ra, a program ezért úgy jelöl, hogy nincs csökkentő tétel (nincs gyakorlati képzés), ezért ír N-t.

SZERINTEM és még én is figyelem a véleményeket.
Rozi
CARPE DIEM! (Élj a mának!-de csak könyvelünk, bevallunk, adózunk...)
Válasz idézéssel
#25
Szerintem is IGEN.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég