A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Behajtási költségátalány
#1
Szia Tündi28!
Igen! Semmi akadálya!
Válasz idézéssel
#2
Sziasztok! Szerintetek annak van valami akadálya, hogy a vállalkozó minden számlájára rábélyegezze, hogy késedelmes fizetés esetén a 40 eurós behajtási költségátalányra igényt tarthat? Késve fizetnek a vevői, és sok a kintlevősége, ezért lenne erre szükség, de nem szeretné minden esetben érvényesíteni.
Köszönöm a válaszokat!
Üdv, Tündi
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!

Úgy látszik nem csak nekem bántotta a csőröm a dolog! Smile

<!-- m --><a class="postlink" href="http://index.hu/gazdasag/2016/08/25/rekordosszegu_birsagot_kapott_a_tigaz/">http://index.hu/gazdasag/2016/08/25/rek ... t_a_tigaz/</a><!-- m -->
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
#4
Szia!
Nálunk is több ügyfél megkapta a levelet, olyan is, aki az eredeti számlát nem kapta meg, és számlamásolat kérése után azonnal befizette a díjat. Én javasoltam, hogy kifogásolják meg, mivel az eredeti számla kiküldését sem tudja igazolni a TIGÁZ.
A gáz kikapcsolásával nem fenyegetőzhet szerintem, mert a szolgáltatás díját rendezték, tehán nem használta jogosulatlanul a gázt a fogyasztó.
A késedelemből eredő egyéb következmény nem a szolgáltatást befolyásoló tényező szerintem.
Gondolom a TIGÁZ, most hogy átadja a lakossági gázszolgáltatást, megpróbál még egy kis saját bevételt "termelni".
Egyébként eléggé dühítő, mégha a jogszabályok lehetővé teszik is ezt a lépést. :roll: :roll:
Válasz idézéssel
#5
Szia!

Köszi szépen. Hát nem tudom. Ahhoz képest, hogy egy ellenőrzéskor a papír papírjának a papírját is be kell mutatni, elég egy sajt papír. Hát nem értem. Ráadásul kiküldi a Tigáz sima levélként és közben azzal fenyeget, hogy elzárja a gázt, ha nem fizet. :evil:
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
#6
Hello!
Elég a fizetési felszólitás is az jó bizonylatnak.
Válasz idézéssel
#7
Sziasztok!

Ma két ügyfelünk is jelezte, a TIGÁZ kiküldte nekik a 40€ költség általányt. Ami nekem furcsa: kiküldik egyszerű levélben(se ajánlot, se tértivevény), hogyan számoljuk el, mikor mindig kérik, hogy számviteli bizonylat alapján könyveljünk( most meg van egy sajtpapír).Nem kellene a számlán feltüntetni, hogy a behajtási költség általányt felszámítja? Ja, és 8 nap után kikapcsolás!

Amúgy sem szerettem a Tigázt és ez ama sem változott pozitív irányba. :twisted:
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
#8
Hát csak gratulálni lehet a költségátalány átalakításához! Állítólag 2015-re is érvényes lesz.
Üdvözlettel! A l b a
Válasz idézéssel
#9
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.onadozo.hu/hirek/modositjak_behajtasi_koltsegatalanyt/">http://www.onadozo.hu/hirek/modositjak_ ... gatalanyt/</a><!-- m -->
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!
Mivel együtt jár a készedmes fizetés miatti kamattal, a kamatterhelés kibővülhet az átalánnyal és rögvest meg van az alapbizonylat is mindkét részről.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#11
Hello!
Számlázni nem lehet aki kapja majd mikor megkapta akkor könyveli egyébb bevételnek, esetleg szólni a kötelezettnek hogy a késedelmi kamatot meg ezt fizesse meg mert aki kapja nem mond le róla.
Válasz idézéssel
#12
Van egy ügyfelem akinek nem fizetett a vevő december óta, mérges rá és szeretné már csak azért is a behajtási költségátalányt érvényesíteni, milyen bizonylatot, számlát? kell erről kiállítani, hogy a vevő is tudja, hogy ezzel is tartozik? Simán állítson ki neki egy mentes számlát?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#13
Lehet, hogy túl naiv vagyok, de én még reménykedem, hogy a józan ész fog egyszer ebben az ügyben is győzedelmeskedni.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#14
Vagy én vagyok fáradt (esetleg túlpihent) de elolvastam kétszer. Még most is csak dereng. Ha jól értem akinek nem fizetik ki a számláját határidőben utólag
szólhat, hogy neki nem kell a 40 Eur (eseleg több). Aki nem fizetett határidőben a köteles ráfodításként és kötelezettségként előírni a 40-et, ha megkapta a levelkét a lemondásról akkor rendkívüli bevételként (kacag a májam 2016-ban???) elszámolhatja. Na eddig jutottam, azután ott a sorrendbe jól belezavarodtam és ledobtam. Még nem tartok a megtaposás fázisában, ezért is nem olvasomm el hamadszor :twisted: .
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#15
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/nav/ado/tarsasagi/A_behajtasi_koltsegat20140807.html">http://www.nav.gov.hu/nav/ado/tarsasagi ... 40807.html</a><!-- m -->

Ha lehetne egy kívánságom 2016-ra, akkor a PTK-ból a behajtási költségátalányra vonatkozó részt kiradíroznám!
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#16
Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) 4 új fényképet töltött fel.
szeptember 17., 22:25 ·
Megkérdeztük és kiderült: az Igazságügyi Minisztérium által javasolt törvénymódosítás felülírja a korábbi automatikus 40 EUR összegű költségátalány elszámolását, vagyis: NINCS AUTOMATIZMUS !!!

Eddig nem jelent meg magyarázat, most viszont az IM levelében finoman jelezte, hogy a korábbi számviteli-adózási álláspont felülvizsgálatra szorul.

Legutóbb az MKVK XXIII. éves konferenciáján kapott kérdést Mészáros László főosztályvezető a témában, azonban a válaszadást elhárította.
Az IM levele alapján azonban nem halasztható tovább, hogy az új jogi helyzetet az NGM és a NAV is értékelje.
Az MKOE-n belül kialakult álláspont továbbra is változatlan: az adós nem mutathatja ki az eredményét csökkentő költségátalányt, ha azt a jogosult nem tette ismerté, elszámolttá és az így nem fizetendő (Szvt. 81.§ (2) b)). Így a könyvelőnek nem szabad automatikusan könyvelnie az adósnál. A törvénymódosítás pedig megengedi a kimentést, így a jogosultnál is megszűnt az automatizmus.

Jelenleg számos vállalkozás jár el úgy, hogy egyenként lemondatja a potenciálisan felmerülő 40 EURÓ érvényesítéséről a szállítóit, de ezzel jelentős többletadminisztráció jön létre.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.facebook.com/mkoe.hirek/photos/pcb.1066784696673276/1066784343339978/?type=1&theater">https://www.facebook.com/mkoe.hirek/pho ... =1&theater</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.facebook.com/mkoe.hirek?sk=timeline&ref=page_internal">https://www.facebook.com/mkoe.hirek?sk= ... e_internal</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#17
Teljes mértékben osztom a véleményed Erika!

Igy kell egy piti ügyből - esküszöm szándékosan - jó nagy bírságolási lehetőséget teremteni. Először arról volt szó, hogy "generálisan" nem lehet lemondani róla. Most kiderül, hogy ha a szerződésben, vagy átvételkor megállapodnak előre a lemondásról akkor is ki kell számolni hisz az AVBA 3. lapjához kell a forgalmi érték. :twisted:
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#18
Olvastátok már? Istenem, azon gondolkodom, nem leszek könyvelő Smile

<!-- m --><a class="postlink" href="http://mkvkok.hu/behajtasi-koltsegatalany-es-az-illetektorveny-kapcsolata?utm_source=17264-Szakmai+h%C3%ADrlev%C3%A9l&utm_campaign=189357-Szakmai+h%C3%ADrlev%C3%A9l+-+Behajt%C3%A1si+k%C3%B6lts%C3%A9g%C3%A1tal%C3%A1ny+%C3%A9s+az+illet%C3%A9kt%C3%B6rv%C3%A9ny+kapcsolata&utm_medium=11665-email&utm_content=Szakmai+h%C3%ADrlev%C3%A9l+-+Behajt%C3%A1si+k%C3%B6lts%C3%A9g%C3%A1tal%C3%A1ny+%C3%A9s+az+illet%C3%A9kt%C3%B6rv%C3%A9ny+kapcsoltata">http://mkvkok.hu/behajtasi-koltsegatala ... apcsoltata</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#19
Hello!
Nincs bármikor lemodhat a költségáltalányról

A Ptk. 6:155. § (2) bekezdése alapján a felek közti megállapodásban a behajtási költségátalány kizárása, vagy negyven eurónál alacsonyabb összegben történő meghatározása semmis, ez azonban nem jelenti azt, hogy a jogosult a költségátalány iránti igényéről a későbbiekben nem mondhat le, azt nem engedheti el, illetve a Ptk. 6:46. §-ában rögzített elszámolási sorrendet nem változtathatja meg (amelynek módosítása tartalmilag szintén azzal a következménnyel járhat, hogy a költségátalány összegét elengedi).

Ha a jogosult a szerződéskötést – és a teljesítési határidő beálltát – követően, de még a költségátalány összegének beérkezése előtt kifejezett nyilatkozattal lemond annak összegéről, a kötelezett a behajtási költségátalány összegét kivezeti a kötelezettségek közül, és annak összegét – ha ahhoz beszerzett eszköz nem kapcsolódik – az Szt. 86. § (3) bekezdés h) pontja alapján rendkívüli bevételként mutatja ki.

Tekintettel arra, hogy a jogosult csak a pénzügyileg rendezett behajtási költségátalányt tartja nyilván, a behajtási költségátalányról való lemondást nem kell könyvelnie (azaz az elengedéskor nem számol el rendkívüli ráfordítást). Ebből következően a jogosultnál nem merül fel a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés h) pontja szerinti adóalap-módosító tétel alkalmazása a követelés elengedéséhez kapcsolódóan, hiszen a jogosult könyveiben ki nem mutatott követelés elengedéséhez kapcsolódóan a társasági adó nem rendel adóalap-korrekciós tételt.

Ha a jogosult a behajtási költségátalány iránti követelését nem érvényesíti (arról lemond, azt elengedi), annak nincs ajándékozási, illetve egyéb illetékvonzata.
Válasz idézéssel
#20
<!-- m --><a class="postlink" href="http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/01/29/agyrem-behajtasi-koltsegatalany-magyar-modra/">http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/01/29/a ... yar-modra/</a><!-- m -->
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#21
Egyéni vállalkozó kapott nyilatkozatot cégtől, hogy lemond e a késedelmi pótlékról és a behajtási átalányról?
Mi a véleményetek van neki valami vonzata azon kívűl, hogy lemond a kérdéses dologról?
Segítő válaszotokat előre is megköszönöm!
Szép napot! Emese
Válasz idézéssel
#22
Mi is kiküldtük a leveleket, már jöttek vissza lemondó nyilatkozatok. Meglepő módon még nagy cégek, pl. lízing cégek is lemondtak róla. Tehát egy próbát megér!
Vica
Válasz idézéssel
#23
A Kac-kac annak szólt, hogy Enikő feltételezi, hogy a UPC elengedi az átalányt. Soha!
Hozzácsapja a számlához!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#24
Miért,? internet előfizetés lehet...
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#25
UPC ? Kac-kac!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég