A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iparűzési adó
#1
Nagyon köszönöm a segítséget.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#2
Szia Móni!

Budapesten az adóalap mentesség van 1M Ft-ig.

"2. §2 (1) Mentes a helyi iparűzési adó fizetése alól az a vállalkozó, akinek vagy amelynek a helyi adókról szóló törvény előírásai szerint s
számított (vállalkozási szintű) iparűzési adóalapja az adóévben az 1 millió forintot nem haladja meg."
Válasz idézéssel
#3
Megint ezzel az egyszem székhelyáthelyezős egyénivel bajlódok, aki Budapestről vidékre helyezte a székhelyét. Mivel nincs budapesti ügyfelem ezért tanácstalankodom. Budapesten van mentesség adóalapra? Az Ipa alapja 172.000.- ez után kell neki fizetni 2%-ot vagy nem? /Csak mert az előző könyvelő a 2016-os ipa bevallásba beírta a tavalyi adóalapot a 39/C§ 2 bek. hivatkozás sorába.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#4
Hello!
Én 5 évről tudok:
Art
164. § Az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az adóról bevallást, bejelentést kellett volna tenni, illetve bevallás, bejelentés hiányában az adót meg kellett volna fizetni. A költségvetési támogatás igényléséhez, a túlfizetés visszaigényléséhez való jog - ha törvény másként nem rendelkezik - annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az annak igényléséhez való jog megnyílt
Válasz idézéssel
#5
Véleményeteket kérném: van egy cég akinek volt NAV tartozása, jelenleg gazdasági tevékenységet nem folytat, volt iparűzési adón előlegből adódó túlfizetése 2012-ben. Ennek kutalását a NAV tartozás miatt nem tudta kérni, viszont most kifizette minden köztartozását és elballagott az Önkormányzhathoz, hogy akkor azt a túlfizetést legyenek szívesek neki visszafizetni. Ekkor közölték, hogy ez már nem jár mert elévült mivel 4 év az elévülési idő. Szerinetek???
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#6
Igen , mind két helyen megteszed a változásbejelentőt. Az újnál bejelentkezel, a réginél kijelentkezel. Mind két változás bejelentő kéri az adóköteles tevékenység kezdetének a dátumát, valamint az adóköteles tevékenység megszűnésének a dátumát. A régin csak záró bevallással tudsz vallani /székhely áthelyezés miatt/ mivel a dátum időszakod nem teljes lesz. És az adóalap megosztás sem eszköz, vagy személyi jellegű kiadás arányos, mert nem párhuzamosan megy két önkormányzatnak egész évben, hanem az egyiknél megszűnik a kötelezettség a másiknál pedig kezdődik.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#7
Hello!
Szerintem:
Nem záro ahol megszünik a székhely mivel a tevékenységet nem szüntették meg megy a vállalkozás máshol a bevallás ahogy írtátok máj 31.-ig.
Az új helyre a bejelentkezéskor kell előleg a következő év jun 30-i időpontig vagyis fél évre
(3)159 Az adóköteles tevékenységét az önkormányzat illetékességi területén az adóév közben kezdő, valamint az átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejött vállalkozó esetén, továbbá ha az önkormányzat az adót első alkalommal vagy év közben vezeti be, az előlegfizetési időszak az adókötelezettség, átalakulás, egyesülés, szétválás, adóbevezetés kezdő napjától az azt követő adóév első félévének utolsó napjáig terjedő időtartam
Az ősszege meg ennyi
6) A (3) bekezdés szerinti esetekben az adóelőleg-részletek összege a vállalkozó által az adókötelezettsége keletkezésének adóévére várható adó figyelembevételével az előlegfizetési időszakra időarányosan megállapított - az ezen időszak alatt esedékes egyes adóelőleg-fizetési időpontokra egyenlő arányban megosztott - bejelentett összeg.
A megosztás meg semmi különös vagy eszközérték arányos vagy személyjellegű kiadás arányos az mondjuk az összes tárgyi eszköz écs-t meghatározni 2016-ra a vállalkozásban majd a volt székhelyre jutót és az új székhelyre jutót és igy osztani az adóalapot
Válasz idézéssel
#8
Köszi Mónika!

Akkor beadom a bejelentkezőt az újra előleg nélkül, a régire meg beadom a tevékenység megszűnőt, aztán bevallok jövő májusban mindenhol.
Addig fizetünk a régire, az újra meg semmit :-)
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#9
Szia Eragka!
Nekem tavaly vagy tavalyelőtt volt ilyen esetem. Én a változásbejelentőket megfelelő időben beadtam. A bevallásokat csak a szokásos határidőben /május 31-ig/ előtte felhívtam az ügyintézőt, hogy mivel kettős.... és nagyon bonyolult lenne év közben.... bla,bla,bla /lövése nem volt miről beszélek/ rábólintott. Így mindkét helyre májusban adtam be a bevallást. A megosztás én időarányosan csináltam. Kiszámoltam 0101-0815-ig a megszünőn hogy mennyi volt a bevétel, anyag ktg levezettem, az újnál pedig 08 16-12 31-ig szintén levezettem, /a dátumokat csak példának írtam/. Az előlegeket úgy fizettem, ahogyan kellett tehát még a régihez, aztán visszaigényeltük a túlfizetést. Az újnál nem fogsz tudni előleget fizetni, mert mivel nincs előző időszaki adat nem tudnak mit előírni szept. 15-ig.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#10
Sziasztok!

Évközi székhely változtatással kapcsolatban kérném a segítségetek.

Augusztusban egyik városból a másikba lett áthelyezve a székhely.

Bejelentkezem az új városban az iparűzési adó alá.
Kell ide előleget fizetni 09.15-én és jövő 03.15-én? Ha igen, mi alapján?

A régi városban a zárást / megszűnést csak jövő máj. 31-ig kell beadni?
Ezáltal oda is kell fizetni a 09.15-i és a 03.15-i előleget is, amit eddig előírtak?
Ha igen, mi alapján kérjek mérséklést, és milyen számításokkal alátámasztva?

Hogyan osztom meg a 2 székhely között az egyes városra jutó iparűzési adót 2016-ra?
Amit találtam, az arra enged következtetni, hogy év végén ami kijön iparűzési adó, azt napra arányosan osztom szét.
Tehát nem úgy, hogy augusztus 5-ig csinálok egy "zárást" az első önkormányzatra, aztán a fennmaradó részt pedig odaadom az újnak.
Pedig ez életszerűbb lenne, igaz lehet átfedés a működésben, és lehet, hogy első helyen működött, de annak nyeresége csak a második városra jutó időben csapódik le.
Talán ezért célszerűbb a végén napra arányosítani?

Bár ez további kérdéseket vet fel... a jövő évi bevallásnál meg az összes következő előleget már az egész után kell számolni, és csak az újnak beírni...

Köszönöm a segítséget!
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni: van egy nyelvoktatással foglalkozó egyéni vállalkozóm. A székhelye X település, de a tevékenységét nem ott gyakorolja, hanem egy másik városban. Teljes egészében. Egy lakást bérelt ki, és ott folyik a nyelvoktatás. Ide székhelyként nem jelentkezhet be. Akkor ennek a vállalkozónak ez a bérelt lakás a telephelye? Be kellett volna jelenteni az önkormányzat felé, és megosztani az iparűzési adóját? És a webes ügysegéden keresztül be kellett volna jelenteni mint telephely? Mert a NAv os törzsben sem szerepel , csak a székhelye.
Engem ez a telephely fogalom egy kicsit megzavar, mert nekem csak ipari tevékenység jut róla eszembe.
Azt a telephelyet is be kell jelenteni az ügysegéden, amit csak évente két hónapra bérel, horribilis összegért? Pl. strandon egy bódé, amiben fagyit és üdítőt árul.

Köszönöm.

Tündi
Válasz idézéssel
#12
Igen, 8 millió alatt.
Ha nyomtatványodon a IX. rovat az előleg, akkor igen, ki kell tölteni.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#13
Sziasztok!
Segítségeteket kérném az iparűzési bevallásban. Növénytermesztéssel foglalkozunk.
Az ELÁBÉ-t pontosan hogyan számítjuk ki, mint csökkentő tételt? Esetleg egy
példával szemlélve valaki segítene?
Köszönöm segítségeteket!
Válasz idézéssel
#14
Segítsetek ! Az egyéni vállalkozás iparűzési adóját a bevétel 20 százalékának költséghányadával szeretném bevallani, remélem jól értettem a törvényt, hogy így is lehet. :oops: Ilyen esetben a IX rovatot ki kell tölteni?
Válasz idézéssel
#15
Segítsetek ! Az egyéni vállalkozás iparűzési adóját a bevétel 20 százalékának költséghányadával szeretném bevallani, remélem jól értettem a törvényt, hogy így is lehet. :oops: Ilyen esetben a IX rovatot ki kell tölteni?
Válasz idézéssel
#16
Szia!

Igen,időarányosan,mégpedig napra.50.000:365= 136,99x92= 12.603
Az alapnál szintén. 2.500: 365x92 másképpen nem tudod a bevallást kitölteni. :oops:
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#17
Sziasztok!
Egyéni vállalkozó KATA-s október 01-től. Az önkormányzatnál is KATA-sként jelentkezett be iparűzési adó alá. Iparűzési adó bevallást nyújt ma be, ugye neki egységes 50.000 ft az adó, de ilyenkor csak időarányosan fizet ugye, erre a 3 hónapra???
Köszi a segítséget!
Válasz idézéssel
#18
Sziasztok!
Egyéni vállalkozó KATA-s október 01-től. Az önkormányzatnál is KATA-sként jelentkezett be iparűzési adó alá. Iparűzési adó bevallást nyújt ma be, ugye neki egységes 50.000 ft az adó, de ilyenkor csak időarányosan fizet ugye, erre a 3 hónapra???
Köszi a segítséget!
Válasz idézéssel
#19
Ha az iparűzési adónál az adóalap két település között eszközérték arányosan oszlik meg, és az eszközök között földek, illetve az adóévben vásárolt munkagép, és egy gépjármű van hogyan kapnak értéket ezek a tételek.

A földnél azt olvastam Ak-ként 500ft.

Személygépkocsinál illetve a frissen vásárolt munkagépnél hol lehet utána nézni hogy milyen eszközértékkel bírnak?

Őstermelőként tényleg ilyen komplikált az iparűzési adó megosztás, ha más a lakhely(székhely) és máshol vannak a termőföldek?

Esetleg lehet úgy is, hogy csak a földeket vesszük figyelembe, és a székhely (lakhely) IPA-ja 0 lesz?

Tud valaki segíteni?
Válasz idézéssel
#20
Sziasztok! Tudnátok abban segíteni, hogy ha egy építőipari Kft külföldön is dolgozik, akkor az iparűzési adót meg kell osztani? Árbevétel jelentős része a külf. tevékenységből van, nincs külföldön telephelye, a székhelye Mo-n van. 2015-ben egész évben kint is dolgozott.
Válasz idézéssel
#21
Köszönöm, igy megnyugodtam mert csak vidékre adtam be. nincs más neki
Válasz idézéssel
#22
A székhely és a telephely számít.
A lakcím ettől eltérő lehet.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#23
Sziasztok

Olyan kérdésem lenne, hogy ha valaki Budapesten dolgozik de vidéki cime van és vállalkozó lett, mivel itt az állandó lakcime vidéken, de a budapesti cime csak tartózkodási hely de a vállalkozás cime vidéki, akkor az ipa-ba hogyan jelentkezik be, vidékre csak állandóra? ráadásul Katás ev.

Szerintetek?
Válasz idézéssel
#24
Köszönöm,
Majd a jövő héten próbálkozom. Ma nem szerettem volna dolgozni, de szünetelés végét is le kell jelentenem az ügysegéden keresztül. Na az sem az én barátom ma, mert már több mint egy órája ellenőríz, és még nem kaptam meg, hogy OK.
Ezért mondtam az ügyfelemnek, hogy ne egy nappal előtte szóljon, mert akármilyen probléma adódhat. Plusz a pénztárgép szünetelés végét is le kellene jelentenem, de gondoltam megvárom az ügysegéd visszajelzését, és utána küldöm a pénztárgépest a NAV-nak. Nem tudom, meddig kell várnom, tán ítéletnapig is .

Szép, munkamentes délutánt !

Tündi
Válasz idézéssel
#25
Szia Tündi!
Péntek óta nem működik. :!: :oops:
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég