A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
betegszabadság, táppénz
#1
Kedves Kenderice, teljesen egyetértek Veled, de ebben a káoszban nekünk Te vagy mégis csak a "világosság".
Üdv:Éva
Válasz idézéssel
#2
.
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Válasz idézéssel
#3
gugu7 Írta:Hiányos tb. tudásom szerint most is ez a főszabály. Ebtv. 39. § (3) utolsó fordulat.
......
Bocsáss meg, de ezen a "hiányos" jelzőn kacagnom kell! Nekem 45 éves múlt után folyton mondasz újdonságot. Big Grin

Igyekszem követni a változásokat, de ebben a mostani fejetlenségben

- indokolatlan, évenkénti többszöri jogszabály változtatás, hatásvizsgálat nélküli módosítások, a jogbiztonság és kiszámíthatóság elvének semmibevétele, a bismarcki társadalombiztosítás szétzúzása, az OEP megszüntetése, a megyei egészségbiztosítási pénztárak nevének és hovatartozásának követhetetlen változásai, járulék adóvá történő minősítése, stb. -

valóban úgy látom, hogy tudásom hiányos, hiszen mindaz, amit eddig tudtam, vagy az eddigi elvekből levezethető lenne az az egyik nap még igaz ugyan, de másnapra már nem csak hogy nem él, de az új szabály szöges ellentétben áll azzal.

El lehet képzelni, hogy hogy tud kiigazodni szegény kismama ebben az útvesztőben, ha –Kis Dasy szavait idézve- az erre kiképzett „szakember” is csak forgatja a fejét a sok változtatás miatt.

Hofi Géza óta tudjuk, hogy a legjobb a biztos bizonytalanság.

Arra még nem tudtam rájönni, hogy ezt tudatosan csinálják (dolus directus), vagy csak egyszerű hozzá nem értés következménye.
(Bár az egyik rosszabb, mint a másik...)

Így aztán én nem kacagom, sokkal inkább szomorú vagyok. Sad
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Válasz idézéssel
#4
Kenderice Írta:Hiányos tb. tudásom szerint most is ez a főszabály. Ebtv. 39. § (3) utolsó fordulat.
......
Bocsáss meg, de ezen a "hiányos" jelzőn kacagnom kell! Nekem 45 éves múlt után folyton mondasz újdonságot. Big Grin
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#5
Köszönöm Kenderice !
Továbbítottam a választ az Anyának..

Szép napot !
Móni
Válasz idézéssel
#6
Hiányos tb. tudásom szerint most is ez a főszabály. Ebtv. 39. § (3) utolsó fordulat.

Ha a szülők a közös háztartásukban élő gyermekük után egyidejűleg jogosultak táppénzre, csecsemőgondozási díjra, gyermekgondozási díjra, valamint gyermekgondozási támogatásra, választásuk szerint – a (7) bekezdésben foglaltakat kivéve – az ellátást csak az egyik szülő veheti igénybe.

Ugyanezen szakasz 7. bekezdésében van azonban egy kivétel, mégpedig pont a GYÁP.

A közös háztartásban élő gyermek jogán – választásuk szerint – a szülők valamelyike gyermekápolási táppénzre szerezhet jogosultságot.

Mindezek alapján, álláspontom szerint az anya akkor is elmehet GYÁP-ra adott gyermekkel, ha arra az apa GYES ellátásban részesül anélkül, hogy az apának a GYES-t ez időre szüneteltetni kellene.

Sokan nem tudják, hogy az egészségbiztosítónak kötelességge lenne az ügyfelek részére teljeskörű tájékoztatást adni.
Erről szól a lenti összefoglaló.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak, és/vagy a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek –beleértve a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját is, mint a közszféra központi kifizetőhelyét- a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

Erre hívta fel a figyelmet az Alapvető Jogok Biztosa is az OBH 135/2008 számú jelentésében, egyben javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok, azaz egészségbiztosító és a Tb. kifizetőhelyek az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak.

Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Ugyancsak a tájékoztatási kötelezettség fontosságát hangsúlyozza a KMREP (Közép-magyarországi Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) 2009 februárjában kelt, a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknek szóló 2009/1. számú kifizetőhelyi tájékoztatója. (3.oldal)


Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

A fenti törvény végrehajtására kiadott 217/1997 (XII.1) kormányrendelet 39. § (3) szerint a kifizetőhely/egészségbiztosító az ügyfél kérelmére köteles tájékoztatást adni a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti megyei kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának (leánykori nevén Megyei Egészségbiztosítási Pénztár) – vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi TB kifizetőhelynek - a segítségét, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg. (Előbbi elérhetőségét a kormányhivatal, utóbbi elérhetőségét a Magyar Államkincstár weblapján találja meg. A MÁK Illetmény-számfejtési Főosztályát ezen az elektronikus címen érheti el: <!-- e --><a href="mailto:illetmeny@allamkincstar.gov.hu">illetmeny@allamkincstar.gov.hu</a><!-- e --> )

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a <!-- e --><a href="mailto:penzbeli@oep.hu">penzbeli@oep.hu</a><!-- e -->, vagy az <!-- e --><a href="mailto:oep@oep.hu">oep@oep.hu</a><!-- e -->, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére, illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal <!-- e --><a href="mailto:1818@1818.hu">1818@1818.hu</a><!-- e --> e-mail címén is.

A fenti jogszabályok és az ombudsman ezirányú javaslata alapján, valamint a közigazgatás szolgáltató jellegére hivatkozva lehetősége van továbbá arra is, hogy Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának irodavezetőjével, vagy a Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának főosztályvezetőjével –előzetes időpont egyeztetést követően- személyesen konzultáljon.

Ezen személyes megbeszélést levélben, telefonon, vagy e-mailben Önnek kell kezdeményeznie a főosztály/iroda vezetőknél, vagy közvetlen feletteseiknél (kormánymegbízott/MÁK megyei igazgató).
Ehhez mintát itt talál:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://aktaforum.hu/forum/viewtopic.php?f=22&t=5803">viewtopic.php?f=22&t=5803</a><!-- l -->


Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának, akár a munkahelye TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával (előírt tájékoztatás elmaradása, szükséges segítség meg nem adása, ügyintézési határidő be nem tartása, kamatfizetési kötelezettség nem teljesítése, jogorvoslati jog nem biztosítása stb.) nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az <!-- e --><a href="mailto:oep@oep.hu">oep@oep.hu</a><!-- e -->, és/vagy a <!-- e --><a href="mailto:penzbeli@oep.hu">penzbeli@oep.hu</a><!-- e -->, ajánlott, tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

( Mintákat itt talál: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://aktaforum.hu/forum/viewforum.php?f=22">viewforum.php?f=22</a><!-- l --> )

Fenti tájékoztató szabadon megosztható, várandós kismamák, ill. egyéb érintettek számára továbbítható.
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Válasz idézéssel
#7
Sziasztok !

Egy családban: Apa gyesen van a 2,5 éves gyermekkel, Anya dolgozik (nincs másik gyermekük).
Apát baleset érte, valószínűleg műteni fogják.
Felmerült, hogy Anya elmenne gyermekápolási táppénzre(valójában ő vigyázna a gyerekre), de nem tudom, hogy ez járható út-e ?
Régebben volt olyan szabály, hogy egy gyermek után csak egyféle ellátást lehet igénybe venni.
Segítenétek, mi lenne a jó megoldás ?

Köszönöm
Válasz idézéssel
#8
izabell Írta:Sziasztok !
Egyéni vállalkozónál volt egy alkalmazott, aki 1 napot dolgozott, utána táppénzre vetette magát 4-es kóddal. Kórházi igazolás 2016.04.02-04.20, háziorvosi igazolás 4-es kóddal április 21-május 1-ig. 1608-as bevallást úgy küldtem be, hogy táppénzen volt 2016.04.02-04.25-ig. Munkaviszonya megszűnt 2016.04.25-el.
Ma felhívott az OEP, hogy 11 nap betegszabadság jár neki. Úgy számolták ki, hogy a 15 napot (éves betegszabi napjai)/365*275 nap (2016.04.01-2016.12.31). Szerintetek is jár a 11 nap betegszabadság 1 nap tényleges munkavégzés után?


Szerintem, jár.


Indokolás:

Mt. 126. § (1) A munkáltató a munkavállaló számára a betegség miatti keresőképtelenség tartamára naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadságot ad ki.

Mt. 126. § (3) Évközben kezdődő munkaviszony esetén a munkavállaló a betegszabadság arányos részére jogosult.


2016.04.02-én még nem lehetett tudni, hogy a jogviszonya 2016.04.25-én megszűnik, azaz ekkor úgy kellett tekinteni (a betegszabadságot megállapítani) mintha az határozatlan indeig fennállna.

(Más lenne a helyzet, ha a jogviszonyt határozott időre kötötték volna meg...)

Gondolom belépéskor a belépéstől 2016.12.31-ig terjedő időre megillető szabadságos napokról kapott tájékoztatást. (Betegszabadságnál ezzel analóg kell eljárni.)

121. § (1) A munkavállaló részére, ha munkaviszonya év közben kezdődött .... a szabadság arányos része jár.

Ebtv. 46. § (2) ....a biztosított, ha részére külön törvény rendelkezése szerint betegszabadság jár, a 44. § a) és f) pontjában említett keresőképtelenség esetében táppénzre legkorábban a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól jogosult.
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Válasz idézéssel
#9
Sziasztok !
Egyéni vállalkozónál volt egy alkalmazott, aki 1 napot dolgozott, utána táppénzre vetette magát 4-es kóddal. Kórházi igazolás 2016.04.02-04.20, háziorvosi igazolás 4-es kóddal április 21-május 1-ig. 1608-as bevallást úgy küldtem be, hogy táppénzen volt 2016.04.02-04.25-ig. Munkaviszonya megszűnt 2016.04.25-el.
Ma felhívott az OEP, hogy 11 nap betegszabadság jár neki. Úgy számolták ki, hogy a 15 napot (éves betegszabi napjai)/365*275 nap (2016.04.01-2016.12.31). Szerintetek is jár a 11 nap betegszabadság 1 nap tényleges munkavégzés után?
Iza
Válasz idézéssel
#10
placebo Írta:Hello!
Biztos az az üzemi az 1.-es kód esetleg jövet-menet érte baleset?
Jegyzőkönyvnek kell lenni...


<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/penzbeli_ellatasok/baleset_eseten/uzemi_baleset">http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagna ... mi_baleset</a><!-- m -->

Szia!

Köszönöm szépen a válaszokat!
Úgy tudom, hogy 4-es kódnál a munkavállaló nyilatkozata szerint minősítik üzemi- vagy egyéb balesetté. Igen, jegyzőkönyvnek kellene lenni, de nem értek még rá megírni...
Munkavégzés közben történt a baleset.
Köszönöm,
Kata
Válasz idézéssel
#11
Hello!
Biztos az az üzemi az 1.-es kód esetleg jövet-menet érte baleset?
Jegyzőkönyvnek kell lenni...


<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/penzbeli_ellatasok/baleset_eseten/uzemi_baleset">http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagna ... mi_baleset</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
#12
Hello!
Szerintem ez érint:
Nem jár táppénz
a)426 a keresőképtelenségnek arra az időtartamára, amely alatt a biztosítás szünetel, munkavégzési kötelezettség hiányában keresetveszteség nincs, továbbá a betegszabadság lejártát követő szabadnapra és heti pihenőnapra, ha az azt követő munkanapon (munkaszüneti napon) a keresőképtelenség már nem áll fenn,
Válasz idézéssel
#13
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni! Egy munkavállaló 01.05-től keresőképtelen 4-es kóddal (egyéb baleset).
A keresőképtelenség 01.23-áig fennáll, az orvosi igazoláson 01.24-én keresőképes. 01.24. vasárnap. Az egyik kérdésem, hogy megfelelő-e így az igazolás? A másik kérdésem, hogy ha a 4-es kód üzemi balesetet takar, akkor mi a teendőm az igénylésnél?
Köszönöm szépen,
Kata
Válasz idézéssel
#14
MÉva Írta:Szia Kata !
Igen új igény, más lesz az alap is honapváltás miatt.

Szia!

Köszönöm szépen! Még egy kérdés. Mi lesz az utolsó bérrel ellátott nap, ha az előző tp miatt 10.04-én dolgozott utoljára, szombat, vasárnapra esik a két tp közötti keresőképes állomány, viszont szombat, vasárnap nem dolgozik?
Köszönöm,
Kata
Válasz idézéssel
#15
Szia Kata !
Igen új igény, más lesz az alap is honapváltás miatt.
Üdv:Éva
Válasz idézéssel
#16
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni!
Munkavállaló 10.30-ig táppénzen volt, 31-től keresőképes (szombat), 11.02-ától pedig ismét keresőképtelen lett. Mi ilyenkor a teendő? Új igényt kell beadni 2-ától?
Köszönöm,
Kata
Válasz idézéssel
#17
Köszönöm a tájékoztatást akkor nem a munkáltató feladata megírom az orvosnak, és kiszámítom kb mikor jár le az egy év azt is megírom ne nyugtalankodjon.
Válasz idézéssel
#18
tibor200 Írta:A táppénz maximális időtartama egy év . A dolgozó 2014.től 11.hótól van táppénzen. 2013-tól dolgozik a cégnél ugye 2014.11.hóban ment táppénzre.
Az orvos kér a munkáltatótól igazolást, hogy meddig jár neki táppénz. . A táppénz megszakadt kb 3 napra (+15 nap betegszabadságra ugye ) 2015.évben újra kezdődött 04.20-án .
Vajon meddig jár neki táppénz ? Ha egy évig jár akkor naptári éven belül kell számítani a megszakadásnál újra kezdődik az egy év , és az előző évi egy hónappal együtt kell e számítani?

Kiegészítve az előző válaszokat:

Azt, hogy a biztosított meddig jogosult táppénzre nem a munkáltatónak, hanem az ellátást folyósító szervnek (egészségbiztosító, vagy TB kifizetőhelyi ügyintéző) kell leigazolni.

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról
42. § (1) A táppénz és baleseti táppénz folyósításának 240. napját követő tizenöt napon belül a táppénzt folyósító szerv köteles a keresőképtelenséget igazoló orvost és a biztosítottat értesíteni a biztosított táppénz, baleseti táppénz jogosultsága megszűnésének időpontjáról.


A táppénz előzményt a keresőképtelenség első napjához viszonyítva kell meghatározni ekként:

1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban
a) a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át;
(5) Ha a biztosított a keresőképtelenség első napját közvetlenül megelőző egy éven belül már táppénzben részesült, ennek időtartamát az újabb keresőképtelenség alapján járó táppénz folyósításának időtartamába be kell számítani.

Tehát mindenekelőtt azt a napot kell meghatározni, amikor 2015-ben a keresőképtelenség kezdődött. (Vigyázz a táppénz első napja és a keresőképtelenség első napja nem azonos fogalmak.)

Ha ez megvan, innen megyünk vissza közvetlenül 1 évet (365 napot) és megnézzük, hogy ez időszak alatt hány nap táppénzben részesült.
Az 1 éves, (365 napos ) táppénz igényjogból levonjuk ezen egy éven belüli táppénzes napok számát, így megkapjuk azt, hogy ezen keresőképtelenségből, a betegszabadság lejártát követően hány nap táppénzre lesz jogosult.
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Válasz idézéssel
#19
Hello!
Táppénzelőzményt figyelembe kell venni

legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, ha a keresőképtelenség ideje alatt a táppénzre jogosult személy munkaviszonya fennáll, rendelkezik legalább egy éves folyamatos biztosításban töltött idővel, és nincs táppénzelőzménye sem (egy évre visszamenőlegesen nem kapott táppénzt), akkor maximum egy évig lehet jogosult táppénzre.
Válasz idézéssel
#20
A táppénz maximális időtartama egy év . A dolgozó 2014.től 11.hótól van táppénzen. 2013-tól dolgozik a cégnél ugye 2014.11.hóban ment táppénzre.
Az orvos kér a munkáltatótól igazolást, hogy meddig jár neki táppénz. . A táppénz megszakadt kb 3 napra (+15 nap betegszabadságra ugye ) 2015.évben újra kezdődött 04.20-án .
Vajon meddig jár neki táppénz ? Ha egy évig jár akkor naptári éven belül kell számítani a megszakadásnál újra kezdődik az egy év , és az előző évi egy hónappal együtt kell e számítani?
Válasz idézéssel
#21
főállású kata-s egyéni táppénzen van, a táppénz igénylésre mekkora összeget kell írni táppénz alapnak a pótlapra ez esetben? /csak 50.000-eket fizetett minden hónapban./

Megtaláltam, 81.300.-
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#22
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
Válasz idézéssel
#23
Szia,

igen elég önállóan az Adatlap folyamatos keresőképtelenség igazolásához" nevű nyomtatvány.
A 2. pontnál nullát írj végig.
És lehet papíralapún.
Válasz idézéssel
#24
Sziasztok!
Egyéni vállalkozónak igényeltem táppénzt az oep "Igénybejelentés" nyomtatványán papír alapon. Ez rendben volt, meg is kapta a táppénz.
A kérdésem az, hogy a továbbiakban elég a az "Adatlap folyamatos keresőképtelenség igazolásához" nevű nyomtatványt benyújtani önállóan ? Ezt is papír alapon szeretném benyújtani.
Próbáltam kitölteni, de pirossal hibát jelez, hogy a 2. pontban adjam meg a visszaigazolás azonosítóját . Mit hibázok el?
Válasz idézéssel
#25
Nagyon szívesen.
"Kenderice Ákos is volt gyerek..."
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég