A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TENSOFT megoldások
#1
Üdvözlök Mindenkit!

Szeretnék segítséget kérni: a Tensoft egyszeres változatánál hogyan kell könyvelni az import ÁFÁ-t, hogy bekerüljön a bevallásba. Egyszerűen nem találom melyik kódnál nyílik meg az az ablak, ahol a vámos adatokat fel lehet vinni.

Köszönettel
raggeds19
Válasz idézéssel
#2
Köszi Anna. :-)
Válasz idézéssel
#3
Egyszer én társasházat könyveltem kettősben, évekig. Átvezetési számokat képeztem, és akkor került eredménybe vagy pénzállomány csökkenésbe, amikor kellett. Kicsit fifikásabb, viszont az analitikám is készen volt. Működő dolog.
Üdvözlettel! A l b a
Válasz idézéssel
#4
Hm, megfontolom, jó ötletnek tűnik a tipped. Sok EV-nk van, szinte fele arányban van egyszeres és kettős ügyfeleink.
A Nav elfogadja, hogy az egyszerest kettősben könyveled és év végén összesítve beírod?
Lehet, hogy az Ev-knél akiket kettősben könyvelnénk át lehetne alakítani a meglévő előírt rovatszámokra a főkönyvet, vagy legalábbis ahhoz hasonlót kialakítani. Igazából a 45 napos figyelési határidő ( áfa) meg hogy akkor bevétel ha befolyt a kihívás benne. Ha rájövök, hogy ezt hogyan tudom megoldani kettősben, akkor nem is gondolkozok a megvásárláson.
Válasz idézéssel
#5
Akárhányszor lehet benne "újrakönyveltetni".
Van benne 1041-es.

Én az egyszerest most nem használom amióta saját cégben könyvelek.

Csak cégeket vállalok. Egy szem ev. van, de őt kettősben lekönyvelem és év végén
egy soron beírom a nála meglévő egyszeres programba egy soron összesítveés kész.
Sokkal könnyebb kezelni a kettősben.

Tipp: Miért nem könyvelitek őket ti is kettősben?
Év végén beütitek egy soron az egyszeresben összesítve az éves adatokat és ott lesz.
Nem kell többször megvenni a programot...
Sőt továbbmegyek. Egyszeres program helyett csak egy naplófőkönyv a nyomtatványboltból amibe bevezetietk év végén az adatokat a kettősből.... :lol:

Üdv.
Csöre
Válasz idézéssel
#6
Csöre
hálásan köszönöm.
Jaj de jó. Ki is próbáltam, a kikontírozott részt kitöröltem és akkor már a fej részben lehetett javítani. :-)
Akkor mivel nem indítottam el a Könyvelés Indítás menüt, ezért nem látok hagyományos főkönyvet ( régi megnevezéssel szerepel), csak a számlalap jön be amin külön laponként van a főkönyvi számok.
Azt hiszem minden kérdésemre kaptam választ.
Jaj egy valami. Ha elindítom a Könyvelés Indítás (1.3), utána még azért lehet az adott hónapban dolgozni vagy ezzel le is zárom ( régen volt valami ilyen funkció benne ha jól emlékszem)? Kipróbáltam és lehet még utána bevinni adatokat, csak újra le kell futtatni a Könyvelés Indítást.
1041-s nincs benne?

Sajnos az egyszeres nincs hálózatos formában és ez nagyon nagy baj számomra. :-(
És ha két gépre számolom az egyszerest és akkor mentegetni kell mindennap az adatállományt a kolléganő gépéről az én központi gépemre, plusz a kettős program két gépre hálózatban, hát brutál összeg jön ki az első évre vásárlási díjként és ha a további évek frissítési díját nézem két gép egyszeres és kettős az is bruttó 300e felett van. Nagyon szomorú vagyok. Confusedac: Úgy beleéltem magam.
Válasz idézéssel
#7
Akkor:

1. Működnek hálózatban. Többen dolgozhattok egyszerre.Több gépre több a használati díj is a tensoft felé havonta, de gondolom ezt is láttad. Pénztár könyvelést akkor érdemes választani, ha a könyvelendő cég már állított ki a bizonylatok mellé bevételi-kiadásit kézzel. illetve a valutásat csak itt lehet kezelni. Én többnyire a pénztárkezelést használom, mert a bizonylatok alapján felrögzítem a tételeket és utólag bármikor kinyomtathatom róla a pénztár bevételi-kiadásit ill. a pénztárjelentést is.
Javítás: kinyomtatott pénztárbizonylatnak csak a kontírozását tudod javítani. Viszont ha nincs kinyomtatva, akkor azt mondja, hogy nem javítható, mert már kontíroztad. DE! Ha törlöd a kontírozást akkor utána tudod javítani a bizonylatot és utána újra kontírozod.Nem kell az egészet törölni.Ha vevő-szállítót érint ott tudsz újat felvinni, mert a vevő kiválasztásához
kinyilik egy új ablak.Mindkét résznél van módosításra lehetőség korlátlanul amíg nem nyomtatod ki.
3. Bármit lehet javítani ha törlöd az összes kontír tételt először.
Vevő-szállítónál azonos főkönyvi számra tartozó tételeket egyszerre is lehet kontírozni. Az o betű lenyomásával. Meg kell adni a számlák sorszámát tól-ig és megadni a főkönyvi számot. pl. vevőnél 911 egyszerre kontírozza az egész havit ha kell. Csak a fejrészbe kell az adatokat bevinni.Menetközben nem foglalkozol a kontírozással csak a végén egyszrre.
A vevőre és Áfa-ra a fejrészben megadottak alapján maga kontíroz, csak a 9-est kell neki megadni.
Szállítónál ugyanezt el lehet játszani ha pl. 511 v. 814 stb.
Itt is lehet a kontír nélkül bármikor javítani mindent a fejrészben.
4. Áfa analítikában is látszanak a főkönyvi számok minden tétel sorában.
Amit felrögzítesz bárhová az először csak rögzítve lesz. Utána kell könyvelni. Mindig a 0 hónaptól (mert abban van a nyitó) addig a hónapig könyveltetünk, amelyikben dolgoztunk. Ilyenkor jön létre olyan főkönyv, amiben minden benne van.
5. Igen azonnal lehet a tárgyi eszközt menetközben rögzíteni. Év végén ahogy elszámoltad az értékcsökkenéseket, lehet kontíroztatni és feladja a főkönyvbe automatice.Könyveltetsz és már ott látod a főkönyvben.
Jó dolog, hogy a TE állomány változása lista lekérésével hozzájutsz olyan listához amelyiken a Tao és a Szt. szerinti écs. is rajta van, mert a tao bevallásnál nagyon hasznos.
6. Van lehetőség előre bevitt szövegre a megjegyzésben. (különben meg is zöldülnénk sztem... :lol: )
7. Nagyon szép főkönyvet lehet vele nyomtatni egybefüggően könyvelés után. Sőt a mérleg elkészítéséhez a számlatükörnél megadhatod tetszés szerint, hogy mely számlákat rendezze gyűjtőszámlák szerint. Pl. az anyagköltségek miatt az 51 számlánál be kell pipálni, hogy gyűjtőszámla és akkor az összeset ott látod egy soron.Érdemes először végignézni a tükröt és bepipálgatni.
8. Igen bárhogy kérheted az áfa analítikát. Ha mindent akarsz akkor csak végig enterezed a sort, ha valami nem kell azt kitörlöd és akkor csak a maradékot fogja hozni.
9.Mindkettőt tudja.
10. Nem tudom mire gondolsz...ha egy partner pl. több számlát utal, akkor minden számlát egyenként tudsz behívni a vevő és a szállító számlái közül és rá kell egyenlíteni.Az akkor lesz kifizetett és nem marad tartozáslistán.Pénztárnál ugyanez.

1 M feletti jelentést is tud, szól ha átment a cég a küszöbértéken, akárhány valutapénztárt tud kezelni amit a főkönyvben megadsz neki, bérfeladás is automatikus ha az elkészült számfejtést kontíroztad éa utána lekönyvelteted.
Tudsz gyűjteni munkaszámokra ha pl. több telephely van vagy üzem vagy bolt stb és külön akarod látni melyik könyvelt tétel melyikhez tartozik...stb.
Tudja az online kassza hiányában a tételes számlajelentést is.
Én azért szeretem, mert a Tensoft maga is könyvelő cég is. Dolgoznak vele, így pontosan tudják mit jelent nekünk a napi munkában egy egy rész fejlesztése segítségül.Szinte minden megoldott benne az ő kényelmükre is.

Üdv.
Csöre
Válasz idézéssel
#8
Sziasztok,
imádlak benneteket. :-)

Régen használtam, a 2000-2003-s években használtam. Egyszeresét soha nem használtam, így ott egyenlőre nem tudom, hogy mit is kérdezzek. :-)
1., A kettős hálozatban is működik, azaz a kettősben benne lehetünk egyszerre többen is de más más cégben 8 Rlb-ben a hálozat ezt jelenti)? Ez az egyszeresnél is működik? 2., Pénztár: itt a Könyvelés-Forgalom-pénztárkönyvelés menűpontot választom ( első sor-nem a pénztár kezelés),mert ez tudja kezelni a devizás tételeket. Bár ha jól tudom, ez a része pbizonylatokat nem tud nyomtatni, arra a másik pénztár rögzítési lehetőség van. Ha a pénztár könyvelésnél beállítom azt, hogy vevőt-szállítót érint, akkor rögzítés közben is fel tudom vinni az ismeretlen partnert illetve ki tudom választani, hogy ki a számla kiállító. Ha nem jelölöm, hogy vevőt-szállítót érint, a partner rész üres lesz. Ebben a menűpontban a rögzített tételt utána lehet módosítani ha rosszul vittem be a dátumot, összeget.... Módosítás, törlés után újrasorszámoz dátum szerint mindent ha jól láttam, míg a Pénztár kezelés menűnél módosításra nincs lehetőség.

3., A program előbb lerögzíti a tételeket ( kivéve a fent említett pénztárkönyvelés menűt, mert ott azonnal kontíroz is) és utána lehet csak kontírozni. Vevő-szállító-vegyes napló kontírozás után nem módosítható ugye jól láttam? Jobban mondva lehet, de csak a főkönyvi számot. Ha bármit elütöttünk rögzítéskor és le van kontírozva( partner, dátum, áfa kulcs) akkor törölni kell a tételt és újra felvinni.

4., Áfa analitikában "Kontírozás" nélkül is megjelennek a tételek, míg a főkönyvben csak akkor ha ki is van kontírozva. A külön olyan lehetőség, hogy Könyvelés indítása ...-tól......hóig azt mit jelent? Erre nem emlékszem már.

5., Szlák rögzítésekor a tárgyi eszköz analitikát azonnal be lehet hívni és rögzíteni. Az écs automatikusan év végén elszámolható és feladja a vegyesbe?

6., A számlák rögzítésénél van e olyan lehetőség, hogy a megjegyzés rovat ( árbevétel, üzemanyag, telefon.....) fel lehet vinni előre és csak kiválasztani, hogy ne kelljen mindig beírni?

7., Főkönyv lekérhető úgy is, hogy ne külön lapokon jelenjen meg a főkönyvi számok, hanem egybefüggően? Nekem egyenlőre csak külön-külön oldalakra hozta fel a demo letöltése után. Vagy erre kell a Könyvelés funkció, amivel lezárom az adott hónapot?

8., Áfa analitika is lekérhető úgy, hogy csak bevételi és azon belül is pénztár külön, külön vevő tételek-szűrés? Ha jól látom lehet szűrni, csak már a kódokra nem emlékszem: "KiBaPéPbVe.

9., Fordított áfa, árfolyam különbözet könyvelése automatikus?

10., banknál adott partner több számlát utal, csoportosan is ki lehet jelölni, hogy egyszerre könyvelje le?

11., Gyors eredmény kimutatást,mérleget nem látok, nem találok.

Ami még eszembe jutott. Az áfához az 1M feletti jelentést is tudja. Tud több valuta pénztárt kezelni? A bérfeladás automatikus?
Válasz idézéssel
#9
Szia Anita!

Kettősben könyvelek vele úgy "száz" éve,de sokat használtam az egyszeresét is. Big Grin Kérdezz, ha tudok felelek....

Üdv.
Csöre
Válasz idézéssel
#10
Szia Anita!
Idecibáltam Neked! Big Grin Látod mennyien használják!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok,

használ valaki Tensoft programot?
Nagyon régen pár évig használtam, gondolkozom rajta.
Letöltöttem a demot, alapvető nagy változás a kezelésében nincs, de mégis lennének kérdéseim, még mielőtt jövő héten rá mondanám az igent.
Válasz idézéssel
#12
Sziasztok!
Csak el akarom mondani, hogy én vagyok megzakkanva. Fejből is tudom, hogy év elejétől összesítetten kell nézni, hogy a pozitív
elszámolandó áfa 1 millió felett legyen, akkor kell áttérni havi bevallásra. Mégis csak az lebegett a szemem előtt, hogy a III. negyedévben
több mint 1 millió fizetendő lett és emiatt akartam havi áfást csinálni a vállalkozóból. Pedig előző negyedévben visszaigénylése volt.
Mostanra megoldódott és talán most már én is magamhoz térek, nagyon nehéz két hónap van mögöttem.
Johanna
Válasz idézéssel
#13
Köszönöm lányok.
Valószínűleg felhívom a TenSoftot és rákérdezek. Az egyszeres programjukat használom és ebben az évben már többször volt problémám
a program működésével (I. és II. negyedéves áfánál is) és hiába jeleztem, csak nagyon későn javították. Én már 11 éve használom a programjukat (a kettőst 7 évig használtam), de régebben ilyen nem fordult elő.
Johanna
Válasz idézéssel
#14
contador Írta:Szia Johanna!
Törzsadatában már át is írta a NAV negyedévesre.
Csöre

Ezt majd most megnézem,ha leadom a havit,mert eddig nem vettem észre.Aztán,lehet,hogy nem is néztem!
Azt tudom,ha nem térek át,ők értesítést küldenek,hogy térjek át havira.
Jó,hogy jelezted Csöre.
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#15
Szia Johanna!

Én is TenSofttal könyvelek.
Nekem évesről volt áttérésem negyedévesre most 09.hóban.
09. hónapban kértem le az Áfa listát. Még a törzsben éves bevalló volt.
Amit mutatott azt vallottam be éves bevallóként, jelölve a küszöbérték
túllépést. Nálam kiírta a program az Áfa lista végén, hogy át kell térnie.
Törzsadatában már át is írta a NAV negyedévesre.

Ezután át kell állítani a törzsben negyedéves bevallóra és a következő
bevallást már úgy beadni.

Tudom, hogy a tiéd negyedévesről havira áll, de hátha ez alapján okosabb leszel a te dolgodban is.....

Üdv.

Csöre
Válasz idézéssel
#16
Szia Johanna!

Jól tudod,a lezárt negyedén után ha elérte az 1 millát/meghaladta/ áttérsz havira.
Nem láttam még,hogy a Nav ezt jelölte volna,akkor miért tudna büntetni?Ők év elején jelzik,hogy milyen lesz az év.
Az én programom nem is jelez,de ezt tudnom kell,van nekem is ilyen...most könyvelem..
"Ne veszitsétek el a fejeteket.
Az élet még szeretné megsimogatni."
Válasz idézéssel
#17
Sziasztok!
Segítsetek legyetek szívesek, mert már nem tudom eldönteni, hogy én vagyok-e megzakkanva.
Az egyik vállalkozómnak a III. negyedév után több mint 1 millió forint fizetendő áfája keletkezett. Év elején nem volt előző időszakról beszámítható csökkentő tétele. Én most azt gondolom, hogy átmegy havi bevallóba, de sem a TenSoftos program nem figyelmeztet rá
(pedig mikor utoljára volt ilyenem, kiírta a listára), sem a NAV törzsadatokban nem szerepel (még), hogy havinak kéne lennie.
Ugye jól gondolom, hogy havi áfás lesz októbertől?
Johanna
Válasz idézéssel
#18
Köszi Klári, én is így gondolom.

Még felhívom a tensoftot is, mégis ők a "ludasok"...
Kíváncsi vagyok mit mondanak.
Biztos én leszek az értetlen, de most nincs időm szemérmeskedni.
Biztosra kell mennem.


Üdv.

Csöre
Válasz idézéssel
#19
Szerintem is az 1250-es a jó. én önellenöriznék.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#20
Sziasztok!

Hétfőn áfa ellenőrzésem lesz átvezetési kérelem miatt.
Éves áfa bevalló cég 3. negyedévben átlépte a határt.(-1250 e Ft)
Ki is írta a Tensoft kettős, hogy át kell térnie.
Hát igen ám, de azt írta állítsam át negyedévesre a céget és kérjek új listát.
De akkor csak a 7-9. hónapot hozza le.
Nekem meg 1-9.hónapot kellett bevallanom.Most vettem észre.
Van a két bevallás vége között ugye kb. -250 e Ft.
Most leegyeztettem az 1-9.havi listát, minden rajta van.
Szerintem az a jó.A Vége -1200 e Ft
Amit beadtam, azon meg csak -950 e Ft volt.
Melyik lista a jó? Beadnék gyorsan egy önellenőrzést, mert csak telefonon invitáltak be.

Segítsen aki tud!

Köszönöm
Válasz idézéssel
#21
Éva! Köszönöm.
Válasz idézéssel
#22
Szia Csöre!
Fiz.nélkülinél az első naptól szünetel a biztosítás,régen volt a 30 nap.Ezért kell fizetniük az eü.szolg.járulékot,akár 1 napra is.
Üdv:Éva
Válasz idézéssel
#23
Sziasztok!

Tudja valaki milyen kóddal kell felvinni a bérszámfejtésnél
a fizetetlen szabin lévő dolgozót?
05 vagy 07 jöhet szóba, de az zavar, hogy a rövidítésben
mintha a biztosítás szünetelésre is utalna egyben...
Holott az csak akkor szünetel ha valaki a 30 napot
meghaladóan van fiz.nélkülin tudomásom szerint.

Köszönöm ha valaki felvilágosít.

Üdv.

Csöre
Válasz idézéssel
#24
Igen Alba láttam, csak nem fogtam fel elsőre. Azóta betűnként átolvastam.
Jó úgy, ahogy gondoltam. Sikerült kiegyeztetnem.

Azért köszönöm.

Üdv.

Csöre
Válasz idézéssel
#25
Szia Csöre! Nekem nem volt még ilyenem, de a változáslevelekben pont erről írtak mostanában. Azt olvastad már?
Technikai műveletek / e) változáslevelek olvasása / 2221. pdf
Üdvözlettel! A l b a
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég