A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Őstermelő
#1
Köszönöm, Placebo!
Ezt ismerem én is. Viszont gondom van a megosztással, mert nem csak őstermelői tevékenysége van, hanem mg. szolgáltatása és bérbeadása. Ha a bevétel arányában szétosztom a költségeket, illetve az écs-t az előírtak szerint, akkor rengeteg adót fizet e.v-ként és a családi gazdálkodás meg nagy veszteséget mutat ki. Ezért keresem a legjobb megoldást. De azt hiszem igazad van, ez nem választás kérdése.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#2
Ezt találtam róla:


Amennyiben a családi gazdálkodó egyéni vállalkozói igazolvány birtokában folytatja a tevékenységét, vagy mezőgazdasági termelő tevékenység tekintetében szerepel az egyéni vállalkozói nyilvántartásban, akkor az őstermelői tevékenysége tekintetében nem egyéni vállalkozóként, hanem a család többi tagjával együtt a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozó szabályok szerint kell adóznia
A családi gazdálkodó a közös őstermelői tevékenységet folytatókra vonatkozó rendelkezések megfelelő alkalmazásával köteles eljárni az adókötelezettsége megállapításakor.
Válasz idézéssel
#3
Családi gazdálkodó egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó bevallásában a családi gazdálkodás valamennyi bevételét leadózhatja-e egyéni vállalkozóként lemondva ezzel a mezőgazdasági termelőket megillető kedvezményekről (pl 40 % költségátalány, 100 ezer Ft adókedvezmény)?

(Egyéni vállalkozóként bejelentett tevékenységei között szerepel minden tevékenység, amiből bevétele származott 2017-ben.)
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#4
Mi is ezt mondtuk, de legalább megerősített a döntésben.
Válasz idézéssel
#5
Szia Mindenki!

Megkérdeztem a NAV-ot, bemásolom a választ Big Grin

"Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.

A családi gazdálkodó, mint őstermelő az összevont adóalapba tartozó jövedelmének megállapításához az értékcsökkenési leírást a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 3. számú mellékletének III. fejezete alapján számolja el.

E jogszabályhely alapján jelenleg a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközökre, nem anyagi javakra csak a mezőgazdasági őstermelő jogosult értékcsökkenési leírást elszámolni. Ennek során a mezőgazdasági őstermelő az egyéni vállalkozóra vonatkozó rendelkezéseket alkalmazza, azzal az eltéréssel, hogy az adóév utolsó napján az erre a célra létesített nyilvántartásban családi gazdálkodóként bejegyzett magánszemély és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagja a családi gazdaság részét képező, vagy ahhoz tartozó tárgyi eszköznek, nem anyagi javaknak az üzembe helyezés időpontjára megállapított beruházási költségét - választása szerint - az üzembe helyezés adóévében jogosult egy összegben költségként elszámolni.

A családi gazdálkodó tehát a beszerzett tárgyi eszköz értékcsökkenési leírását az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok alapján számolhatja el.
Az Szja tv. 11. számú mellékletének II/2. f) pontja szerint a bányaművelésre, a hulladéktárolásra igénybe vett földterület, telek és a melioráció kivételével nem számolható el értékcsökkenési leírás a földterület (termőföld), a telek, a telkesítés, az erdő, a képzőművészeti alkotás (kortárs képzőművészeti alkotás kivételével) beszerzési ára után. Amennyiben a tárgyi eszközhöz telek is tartozik, a telek beszerzési költségét el kell különíteni.

Azonban e melléklet II/7. pontja arról rendelkezik, hogy a II/1. – 5. pontban foglaltaktól függetlenül a tevékenységéhez jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján kapott támogatás igénybevételével vásárolt tárgyi eszköz beszerzési árának azt a részét, amelyet a támogatás összegéből fedezett a magánszemély, az üzembe helyezés időpontjában értékcsökkenési leírás címén kell elszámolni. E szabály vonatkozik az értékcsökkenési leírásból kizárt tárgyi eszközökre is.

Kérdésére összefoglalóan tehát a válasz az, hogy – a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásból jogszerűen megvalósított beruházás esetének kivételével - a termőföld beszerzési árát nem számolhatja el egy összegben, illetve értékcsökkenési leírást sem számolhat el azzal kapcsolatban.

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Tisztelettel:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás
Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály"
Válasz idézéssel
#6
Hello!
Szerintem igazatok lesz nem lehet egyben elszámolni, ahogy egyre többet olvasok utána ez jön le belőle,de ha van idő megkéne kérdezni a Nav-ot.

http://forum.adoforum.hu/viewtopic.php?f=13&t=2205
Válasz idézéssel
#7
A kettőt együtt kell nézni (nincs erősebb). Abból kell kiindulni, hogy az eszköz értékcsökkenés alá vonható-e. Ha igen, akkor lehet egyösszegű elszámolás. Miután a termőföld nem vonható értékcsökkenés alá, így az egyösszegű elszámolás sem lehetséges. Egy kivétel van, amit Mónika írt, ha kifejezetten termőföld vásárlásra kapott támogatást, akkor a támogatással azonos összegben számolhat el értékcsökkenést.
Válasz idézéssel
#8
"Nem számolható el értékcsökkenési
leírás a földterület, a telek, a telkesítés, az erdő beszerzési (előállítási) költsége
után. Az őstermelői tevékenység folytatásához vásárolt földterület beszerzési ára
a költségek között nem érvényesíthető, de a támogatás igénybevételével vásárolt
tárgyi eszköz beszerzési árának azt a részét, amelyet a támogatás összegéből
fedezett a magánszemély, az üzembe helyezés időpontjában értékcsökkenési
leírás cimén kell elszámolni. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, amennyiben a termő-
föld értékesítésre kerülne, akkor a bevétellel szemben a beszerzési árnak azt a
részét érvényesítheti a magánszemély, amelyet az értékesítés időpontjáig a költ-
ségei között még nem számolt el."
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#9
Köszönöm a válaszokat Big Grin. Amint látom, természetesen ez sem teljesen egyértelmű Sad . Egyik helyen igen, másik helyen nem... Én is a Placebo által leírtakra gondoltam, de nem tudom melyik jogszabály erősebb.
Válasz idézéssel
#10
Én ezt találtam:
 A bányaművelésre, a hulladéktárolásra igénybe vett földterület, telek és a melioráció kivételével nem számolható el értékcsökkenési leírás a földterület, a telek, a telkesítés, az erdő, a képzőművészeti alkotás (kortárs képzőművészeti alkotás kivételével) beszerzési ára, az előállítási költsége után. Amennyiben a tárgyi eszközhöz telek is tartozik, a telek beszerzési költségét el kell különíteni.
Válasz idézéssel
#11
Na megtaláltam szja 3.mellék III/1 pontja
Kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközökre, nem anyagi javakra csak a mezőgazdasági őstermelő jogosult értékcsökkenési leírást elszámolni. Ennek során a mezőgazdasági őstermelő az egyéni vállalkozóra vonatkozó rendelkezéseket alkalmazza, azzal az eltéréssel, hogy az adóév utolsó napján az erre a célra létesített nyilvántartásban családi gazdálkodóként bejegyzett magánszemély és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagja a családi gazdaság részét képező, vagy ahhoz tartozó tárgyi eszköznek, nem anyagi javaknak az üzembe helyezés időpontjára megállapított beruházási költségét - választása szerint - az üzembe helyezés adóévében jogosult egy összegben költségként elszámolni.
Válasz idézéssel
#12
Én is úgy tudom, bár nem olvastam el az információs füzetet /még/ de föld területre, termőföldre, erdőre nem lehet értékcsökkenést elszámolni.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#13
Úgy tudom, nem változott: termőföldre értékcsökkenést nem lehet elszámolni, egyösszegű sem lehetséges.
Válasz idézéssel
#14
A Nav infos füzetben azt olvastam hogy igen ellehet számolni egyben a beruházás költségét.
Válasz idézéssel
#15
Sziasztok!
Családi gazdálkodó termőföldet vásárol. El lehet számolni egy összegben költségként?
Válasz idézéssel
#16
Hello!
Ha főállású a katás akkor biztosított mint katás igy családi gazdaságban mint őstermelő nem lesz biztosított,eho meg ha nyilatkozatot tesz a 4 milláig bevétel 5 százalékának a 14 százaléka,a katásként elért tevékenysége után nem kellene ehot fizetni de itt mint őstermelő adózik két külön dolog a családi gazdálkodó meg a katás..
Válasz idézéssel
#17
Oké, akkor a nem mezőgazdasági rész megy simán ahogy eddig KATA szerint. Kérdés továbbra is az, hogy a mezőgazdasági rá eső bevétel alapján fizet járulékot? 

Mert ezt olvasom:
"Aki a családi gazdálkodó tevékenységét mezőgazdasági őstermelőként végzi, a társadalombiztosítást szabályozó törvény[1]2007. január 1-jétől hatályos módosítása alapján főszabály szerint biztosítottá válik. 
Ettől eltérően, nem esik biztosítási kötelezettség alá:
-  a közös őstermelői igazolvány alapján őstermelő kiskorú személy és a gazdálkodó család kiskorú tagja, 
-  aki más jogcímen már biztosított (kivéve: díj ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok, pl bedolgozói, megbízási, segítő családtagi viszonyok; sem a választott (vezető) tisztségviselő), "


A második pont nem érvényes a KATA-s ra? 

ÉS mi a helyzet az EHO-van. Azt fizet a katás családi gazdálkodó.
Válasz idézéssel
#18
Hello!
A katás dolgozhat mint csalási gazdálkodó de az itt megszerzett jövedelmére alkalmazhatja az őstermelőkénti adózást, amit meg a katás tevékenységéből szerez arra meg a katát külön kell választani a jöv/költségeket.
Válasz idézéssel
#19
Az elsőnél a minbér után megfizetett járulékkal vagy a kistermelő után megfizetett járulékokkal csökkentheti az EHO-t , a kiskoru nem lesz biztositott igy nem fizet járulékot nincs mit levonnia az 5%-nak a 14%-ból vagyis többet fizet mint a főállású.

A másodiknál az őstermelő nem lehet KATA-s csak EV, Ő nem adózhat őstermelőkét...

Lehet rosszul fogalmaztam. Mindkettőnél egyszerűsített nyilatkozat van. A főállású őstermelőnél ekkor a bevétel 20% a a jaárulékalap, és az ehoalap a járulékalappal csökkenthető. Ez nem is kérdés. 
A a kiskorú nem lesz biztosított ez is tiszta sor, nincs járulékfizetés, ezek szerint az ehot fizeti a kiskorú. 

A másodiknál a családi gazdaság vezetője nem Kata-s, csak tagként kerülne be KATA-s vállalkozó. Ezt sem lehet? A családi gazdaság vezetője főállású őstermelő, a két kiskorú nyilván nem őstermelő, más nem lehet a családi gazdaság tagja ha nem őstermelő? 


Ha ez nem járható út, akkor 3. verzió lehetne, hogy a két kiskorú mellé egy nyugdíjas kerülne be a családi gazdaságba. Ekkor ha jól gondolom, a kiskorúhoz hasonlóan járulékfizetés nincs, de eho lesz.
Válasz idézéssel
#20
Hello!
Az elsőnél a minbér után megfizetett járulékkal vagy a kistermelő után megfizetett járulékokkal csökkentheti az EHO-t , a kiskoru nem lesz biztositott igy nem fizet járulékot nincs mit levonnia az 5%-nak a 14%-ból vagyis többet fizet mint a főállású.
A másodiknál az őstermelő nem lehet KATA-s csak EV, Ő nem adózhat őstermelőkét...
Válasz idézéssel
#21
Családi gazdaságok adózásával kapcsolatban szeretnék kérdezni, két elég speciális esetet. 

Első verzió (3 tag):

Családi gazdaság vezetője: főállású őstermelő
Tagok: 2 kiskorú

A bevétel alapján egyszerűsített nyilatkozatot lehet tenni. 
Ebben az esetben a családi gazdaság vezetőjének nincs szja kötelezettsége, járulékfizetési kötelezettsége van (csökkentve a családi járulékkedvezménnyel), Eho fizetési kötelezettsége lehet de itt az EHO alap csökkenthető a járulék alapjával. 

Kiskorúaknál sem jelenik meg SZJA, járulékfizetési kötelezettségük nincsen (mert kiskorúak), de EHO-t kell fizetniük? (rájuk eső bevétel 5%15%-a) Mivel itt nincs járulékfizetés (tudtommal) így az EHO-t nem lehet csökkenteni a járulékalappal. Ezt a részét nem értem. 
(ez az első kérdés)


Második verzió (4 tag):

Családi gazdaság vezetője: főállású őstermelő
Tagok: 2 kiskorú, 1 KATA-s vállalkozó

Az előző példában szereplő 3 tagra ugyanaz a szituáció ha jól gondolom:

A bevétel alapján egyszerűsített nyilatkozatot lehet tenni. 
Ebben az esetben a családi gazdaság vezetőjének nincs szja kötelezettsége, járulékfizetési kötelezettsége van (csökkentve a családi járulékkedvezménnyel), Eho fizetési kötelezettsége lehet de itt az EHO alap csökkenthető a járulék alapjával. 

Kiskorúaknál sem jelenik meg SZJA, járulékfizetési kötelezettségük nincsen (mert kiskorúak), de EHO-t kell fizetniük? (rájuk eső bevétel 5%15%-a)
(ez az első kérdés)

A 4. tag KATA-s vállalkozó. Vele mi a helyzet, kell a családi gazdaság rá eső bevétele alapján járulékot fizetni? És EHO-t? 
Itt megint nem világos lesz-e nála járulékalap, és ezzel csökkentehető-e az EHO alap. 


Röviden az a kérdés, kiskorúnál illetve KATA-s vállalkozóvál lesz-e járulékalap, kell-e fizetni járulékot, kell-e fizetni EHOT, és csökkenthető-e az EHO alapja a járulék alapjával.
Válasz idézéssel
#22
<!-- m --><a class="postlink" href="http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Fiatal_gazda_tamogatast_kapott__igy_tudja_e_7PAD77">http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Fi ... a_e_7PAD77</a><!-- m -->

Tehát écs arányosan számít bevételnek.
Mivel a termőföldre nem számolhatsz el écs-t, így a rá kapott támogatás egészen a könyvekből történő kikerülésig nem lesz bevétel.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
#23
Sziasztok!
Fiatal gazda pályázattal kapcsolatosan szeretnék kérdezni.Hogyan számolom el szja-ban a pályázat bevételével szemben pl.termőföld vásárlást,vagy pl.traktor vásárlást?
Üdvözlettel:Hani :
Válasz idézéssel
#24
Bényiné Írta:Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy főállású őstermelő ha új tevékenységet szeretne felvenni azt hová
kell bejelenteni? NAV vagy NÉBIH? Milyen nyomtatványon?

Előre is köszönöm!!

Szia !

Szerintem a NAV felé a 16T101-en.

üdv: Móni
Válasz idézéssel
#25
Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy főállású őstermelő ha új tevékenységet szeretne felvenni azt hová
kell bejelenteni? NAV vagy NÉBIH? Milyen nyomtatványon?

Előre is köszönöm!!
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 2 Vendég