AktaForum a könyvelők szabad fóruma
apeh folyószámla egyeztetés - Nyomtatható verzió

+- AktaForum a könyvelők szabad fóruma (http://aktaforum.hu)
+-- Fórum: Archivum (http://aktaforum.hu/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Fórum: Inaktív fórumok (http://aktaforum.hu/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Téma: apeh folyószámla egyeztetés (/showthread.php?tid=821)

Oldalak: 1 2 3


apeh folyószámla egyeztetés - rita1122 - 2008-04-22

sziasztok!

azt a feladatot kaptam hogy adófolyószámlát egyeztessek a könyveléssel, még sosem csinátam.

hogyan kell :oops: még sosem csináltam :oops: ?


Re: apeh folyószámla egyeztetés - kissjozsefne - 2008-04-22

Rita

Gyakorlatilad az adófolyószámlát a bevalásokkal szoktuk egyeztetni

adónemenként. Pl. a 8086A amelyet elküldtetk a folyószámla bevallási oldalán van.

A befizetéseket lehet egyeztetni a lekönyvelt adatokkal , amely a folyószámla k oldalán van. Pl. befizetett ÁFÁ-ra a könyvelés szerint
1.mFT-ot és megnézed a folyószámlán, hogy tényleg akkor annyi lett oda könyvelve az APEH által.
Hát ez a hozzászólás tulságosan dedós volt

Ica


Re: apeh folyószámla egyeztetés - Caranita - 2008-04-22

Rita! Én egy kicsit több mindent értek APEH-folyószámla egyeztetés alatt, mint Ica, de nehéz ezt így elmagyarázni.
Az a lényege, hogy a folyószámla, és a könyvelésed ugyanazt az egyenleget mutassa egy bizonyos időszakra. Általában a folyószámlához hozzá kell "képzelni" dolgokat, vagy elvenni belőle, mert sosem ott tart időben, ahol a főkönyved.
Azt hiszem, én meg kínai voltam, de ezt inkább csak elmutogatni lehetne.


Re: apeh folyószámla egyeztetés - gugu7 - 2008-04-22

Sziasztok!

Csak tipp!

Mi mindig január 12. záró dátummal húzzuk le. Ilyenkor, a pénzforgalmi oldalról ki kell venni a januári befizetést (Szja és járulékok)és az Áfa bevallási oldalhoz hozzáadni a jan. 20-i (febr. 15-i) bevallást.


Re: apeh folyószámla egyeztetés - verocs - 2008-04-22

Adónemenként menj végig, társasági adót, áfát hagyd a legvégére ha rutinosabb leszel már Big Grin
Folyószámla előírás oldal: meg kell nézni, hogy a főkönyvben is azok az összegek szerepelnek előírásként, év végére max 1.000 Ft eltérés lehet a kerekítések miatt.
Befizetés oldal: főkönyvben ua az befizetett összegek szerepelnek le.

Ahogy a többiek is írták, az a lényeg, hogy a folyószámlát hozd ki ugyanarra az intervallumra mint a főkönyv. Gondolok itt arra, hogy a dec-i bevallást jan 12-vel írják elő, tehát ezt hozzá kell adni az előírásokhoz ha nincs benne. Ua pl önellenőrzések stb...

Nyugi, menni fog és is szenvedetem vele először Big Grin


Re: apeh folyószámla egyeztetés - Caranita - 2008-04-22

verocs Írta:Adónemenként menj végig, társasági adót, áfát hagyd a legvégére ha rutinosabb leszel már Big Grin

Ez nagyon jó tanács.
És remélem, nem ijesztetünk el az APEH folyószámla egyeztetéstől!
Hidd el, megvan a szépsége, de elsőre nem mindig ezt mutatja Smile


Re: apeh folyószámla egyeztetés - rita1122 - 2008-04-22

köszönöm mindenkinek a jótanácsokat és a választ :!:


Re: apeh folyószámla egyeztetés - Kicsi50 - 2008-04-22

Kedves Rita !

A többiek szinte már minden jó tanáccsal elláttak, de még ha van 17-es átvezetésed azt se hagyd figyelmen kívül .

Ezeket elég érdekes módon, már mint időben könyvelik a folyószámlákra és a főkönyvben lehet, hogy Ti már rég lekönyveltétek, de a folyószámlán még nincs erre is figyelj ( persze csak ha van )

Fog menni ne aggódj !

Üdv.


Re: apeh folyószámla egyeztetés - rita1122 - 2008-04-23

milyik számlákon kell egyenlegnek lenni?? :oops: ( hülyeséget kérdezek?)


Re: apeh folyószámla egyeztetés - Caranita - 2008-04-23

rita1122 Írta:milyik számlákon kell egyenlegnek lenni?? :oops: ( hülyeséget kérdezek?)

Az adószámlák 4-esein kell keresned az egyenleget. Rendesebb cégeknél minden adónemhez legalább 2 főkönyvi számla tartozik. Egy a kötelezettségnek, egy pedig a pénzügyi teljesítésnek, ezeket összevonva kell nézni. (Az áfánál minimum 3 főkönyvi számla kell: fizetendő, előzetesen felszámított, pénzügyi rendezés).
Remélem erre gondoltál.


Re: apeh folyószámla egyeztetés - Tünde_44 - 2008-04-23

Szia Ritu!

Ha a cég mindig mindent rendesen utalt, akkor a 12.31-i főkönyvi kivonaton a decemberi előírásoknak szabad csak maradnia k-egyenleggel. A folyószámlán az előírás odalon megnézed a 01.12-i bevallás szerinti előírásokat, ezeknek kell megegyezniük.
Pl. decemberi bérfeladás miatt a főkönyvben szerepel az előírás, de ezek folyószámlán való megjelenése csak 01.12-én lesz (pü-leg is akkor lesz rendezve).

Valóban nem egyszerű az egyeztetés, elsőre mindenki megszenved vele.


Folyószámla - Csillag - 2008-04-24

Sziasztok!
Egy céget nem régen vettem át. Az egyeztetések során kiderült, hogy a könyvelésben a költségvetési kötelezettségek nem egyeznek meg az Apeh folyószámlával, de évekre visszamenőleg. Nem tudom mit tegyek!? Hamarosan itt a mérleg készítés ideje. Van valakinek egy használható javaslata? Köszönöm.


Re: Folyószámla - Caranita - 2008-04-24

Csillag Írta:Sziasztok!
Egy céget nem régen vettem át. Az egyeztetések során kiderült, hogy a könyvelésben a költségvetési kötelezettségek nem egyeznek meg az Apeh folyószámlával, de évekre visszamenőleg. Nem tudom mit tegyek!? Hamarosan itt a mérleg készítés ideje. Van valakinek egy használható javaslata? Köszönöm.

Szia! Ez nagymértékben függ attól, hogy mekora eltérésekről beszélünk. Ha nem túl nagyok (ez cégmérettől is függ, mi a nagy), akkor rá lehet állni a folyószámlára úgy, hogy 8-asba illetve 9-esbe elvezeted a különbözeteket. Ha így teszel, még egy jó tanács: ami 8-asba megy, azt tedd be adóalap növelő tételbe!
Ha nagyobbacskák az eltérések, akkor bizony keresgetni kell tovább, hogy mi az oka.


Re: apeh folyószámla egyeztetés - ildikó - 2008-04-25

Sziasztok ! Én is a folyószámla egyeztetéssel küszködök, hogy tudjátok lekérni 2008.01.12. dátummal , a folyószámla kivonatot kérek le 2007.01.01.-2008.01.15 a lekérdezés dátumánál beirom de nem hozz fel semmit. üdv. Ildikó


Re: apeh folyószámla egyeztetés - Mónika - 2008-04-25

Azt úgy kell, hogy új lekérdezés, aztán ott ki kell választani az adószámot, és alatta van egy szürke sor ahol megadhatod a lekérdezés záró dátumát, na ide kell beírni hogy január 12. Először én is a lekérdezés dátumához írtam, ahol az adószámot kiválasztod, oda írdd be!!!!


Re: apeh folyószámla egyeztetés - ildikó - 2008-04-25

Mónika! Köszönöm szépen. Confusedbi:


Re: Folyószámla - verocs - 2008-04-26

Csillag Írta:Sziasztok!
Egy céget nem régen vettem át. Az egyeztetések során kiderült, hogy a könyvelésben a költségvetési kötelezettségek nem egyeznek meg az Apeh folyószámlával, de évekre visszamenőleg. Nem tudom mit tegyek!? Hamarosan itt a mérleg készítés ideje. Van valakinek egy használható javaslata? Köszönöm.

Szerintem mindenképpen derítsd ki, hogy miért nem stimmel a folyószámlával, mert még az is lehet, hogy önellenőrizned kell. :? Csak ha nagyon nem lehet kibogozni, hogy miből van az eltérés, akkor könyvelj 8-9-be.


Re: apeh folyószámla egyeztetés - Csillag - 2008-04-26

Szia Anita, Szia Verocs!
Köszönöm szépen a tanácsokat. Azt hiszem le fogom könyvelni az eltéréseket a 8-asba, 9-esbe. A könyvelésben van a hiba, de arra már nincs időm, hogy több évet átnézzek mérlegkészítésig. Próbáltam, de nem találtam meg az eltérések okát. Az általatok javasolt úgy gondolom megoldja a problémát és legalább már a 2008-as évet jó adatokkal kezdem. Mégegyszer köszi.


Re: apeh folyószámla egyeztetés - monika62 - 2008-05-17

Sziasztok,

Nekem is hasonló problémám van, mint Csillagnak. :-) Azt hiszem, én is elvezetem a 8-ba a különbséget, ha lehet. De pontosan melyik számlára könyvelitek, és milyen jogcímen? Mert nekem valahogy ez nem áll össze. :-) És egyáltalán: mekkora összeget, vagy mihez kell viszonyítani az összeget, hogy büntetés nélkül át lehessen vezetni?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségeteket, üdv., Mónika


Re: apeh folyószámla egyeztetés - gugu7 - 2008-05-17

Szia Mónika!

A 86 Egyéb ráfordításba könyveld. Nyiss egy kerekítések számlát. 1-2 ezer még nem szúr szemet, de ha jóval több, akkor már gázos lehet.


Re: apeh folyószámla egyeztetés - monika62 - 2008-05-17

Szia Klárikám!

Köszönöm szépen gyors válaszodat. :-)

Én is a 86-ba könyveltem, de sajnos nem 1-2 ezer, hanem majdnem 260 e forintról van szó (ÁFA), és én sem találom a hibát. Azt a részét tételesen átnéztem, amit én könyveltem; több okból is: egyrészt, mert az a kevesebb az elmúlt évben, másrészt, azért, mert a sajátomban talán hamarabb megtalálom a hibát. Az előző kollegina nyitója sem egyezik már nekem, így azt gondolom, inkább bevállalom a kerekítés lekönyvelését, mintsem azt, hogy több, mint fél évet egyeztessek tételenként. Egyébként maga az APEH folyószámla nálam is nulla, mert visszaigénylő pozícióban vannak.
Egyébként a pénzügyileg rendezetlen ÁFA ebbe nem zavarhat bele. Ugye?

Milyen praktikus tanácsod van arra vonatkozóan, hogy miként lehet az ÁFÁ-t a leggyorsabban, legügyesebben leegyeztetni? A 466-467 összevont egyenlege jelenik meg a 468-on; és ugyancsak a 468-ra könyvelem az ÁFA utalását is, ha van.

Mit kell lehúzni, figyelni, stb. ? Ne haragudj, ha nagyon zöldeket kérdezek, de nálam eddig ilyen nem volt, és most már nagyon össze vagyok kavarodva, nem beszélve arról, hogy majd elalszom már. :-)

Köszi előre is, szia, Mónika


Re: apeh folyószámla egyeztetés - gyocsine - 2008-05-17

Mostn ez hogyan is van? Mikor könyveltek 8-ba és mikor 9-be. Ilyenem még nem volt, de érdekel hátha lesz. Vagyis sejtem ,hogy lesz mert 1-2db 17-es nyomtatványt és önellenőrzést nem könyveltem és azzal biztos gáz lesz. GAbi


Re: apeh folyószámla egyeztetés - gugu7 - 2008-05-17

Szia Mónika!

Gondolom már túl vagy azon az egyeztetésen, hogy a bevallott fizetendő Áfa = 467 és az előzetes meg = 466. Mivel ezzel egyezel és a bevallásaid is jól vannak könyvelve a folyószámlán, csupán egy dologgal térhet el a könyvelés a folyószámlától, az a göngyölített Áfa. A Te összevont egyenlegednek az utolsó bevallásodban szereplő következő időszakra átvitt levonhatóval szabad eltérni a 104 egyenlegétől. Gondolom ezt már mind megnézted, így nincs ötletem, hogy mi okozhat eltérést.

Ami az "előző" könyvelőknél elő szokott fordulni, hogy a számlahelyesbítések után nem adják be azonnal az önrevíziókat. Na innentől már nem egyezik a folyószámla könyveléssel. Te meg csak iszonyú energiával tudod megkeresni a homályos múltban, hogy mi nincs beadva.
Ha végleg nem találod az okát és régmúltból jön tedd a 86-ra, de emeld meg az adóalapot vele. A revizor innentől nem tud vele mit kezdeni.


Re: apeh folyószámla egyeztetés - Balázs - 2008-05-17

Szia Gabi!
Hát itt most konkrétan Mónika és Klári a kerekítési különbözetet könyvelte 86, 96-ba.

Szia Mónika!
Nekem is van ilyenem, csak nekem kevesebb, 92 ezer. Még a régi könyvelő idejéből. Én átbogarásznám, csak a kartonokat nem adta ide, így nem tudom, hogy mit könyvelt. Úgyhogy 86-ba könyveltem. Majd beteszem növelő tao növelőbe.
Klárikám jó lesz így?


Re: apeh folyószámla egyeztetés - Balázs - 2008-05-17

Klári!
Közben már látom, hogy amíg írtam, te már válaszoltál is Big Grin